Strasbourgban a múlt heti lövöldözés áldozataira emlékeztek vasárnap este, megtelt emberekkel a város szívében fekvő Kléber tér, amely nem messze található attól a helytől, ahol a lövöldöző tüzet nyitott áldozataira.

A merényletben öten haltak meg. Az ötödik halálos áldozat, egy lengyel férfi vasárnap halt bele sérüléseibe. A halottak között van thaiföldi turista és olasz újságíró is, aki az Európai Parlamentről tudósított.

Az egyórás megemlékezés tapssal ért véget, majd a tömeg elénekelte a francia himnuszt.

Több sérült állapota még mindig válságosForrás: AFP/Sebastien Bozon

"Az, hogy szombaton rengetegen látogattak ki a karácsonyi vásárba, arról tanúskodik, hogy elkötelezettek vagyunk azok mellett az értékek mellett, amelyek együttélésünk alapjai, és amelyek mellett kiállunk mindenkivel szemben, aki szembeszáll velük" - hangoztatta a rendezvényen Roland Ries, a város polgármestere.

Magát a lövöldözőt többnapos hajtóvadászat után csütörtökön lőtték agyon a rendőrök. A támadást jelenleg is vizsgálják. Az előállított hét emberből viszont már csak egy van rendőri őrizetben. Szüleit és két testvérét kihallhatták és elengedték, és vasárnap két másik embert is szabadon engedtek, mert a hatóságok nem találtak rájuk nézve terhelő bizonyítékot.