2019 végére új híd áll majd Genovában a leomlott helyén

2018.12.18. 14:44

Márciusban elkezdődik az építkezés, és 2019 végére új híd fog állni a Genovában leomlott Morandi-híd helyén - jelentette be Danilo Toninelli olasz infrastrukturális és közlekedési miniszter kedden, miután nyilvánosságra hozták a hídépítési pályázaton nyertes cég nevét.

Danilo Toninelli szerint a hídavatást akár már 2019 végén, de legkésőbb 2020 elején megtarthatják.

Az augusztus 14-én összeomlott genovai híd újjáépítésére kiírt pályázaton 22 vállalat indult. A nyertes az olasz Salini-Impregilo cég lett, amely az Italferr és a genovai Fincantieri vállalatcsoportokkal közösen valósítja meg a 220 millió eurós beruházást. A nyertes terv Renzo Piano genovai építész elképzelése alapján született meg.

Az új hídon 43 fénypont emlékeztet majd a katasztrófa ugyanennyi áldozatára.

A 2018. augusztus 14-én leszakadt genovai Morandi autópálya-völgyhídForrás: AFP

Marco Bucci genovai polgármester, aki egyben az újjáépítéssel megbízott kormánybiztos is, arra kérte a pályázaton másodikként befutó vállalkozást, ne fellebbezze meg az eredményt, mert ez lassítaná az építkezés elindítását.
A Morandi-híd megmaradt részeinek lebontása megkezdődött, és lebontják a hídroncs alatt álló mintegy 150 lakóházat is, amelyből a lakókat már augusztusban kiköltöztették.A híd összeomlásáért mintegy 20 ember ellen indult vizsgálat, köztük vannak a hidat üzemeltető olasz autósztráda-társaság vezetői. Az 1967-ben felavatott Morandi-híd a város keleti és nyugati részét összekötő útvonalnak számított.

Az olasz közlekedésügyi minisztérium szakértői jelentése szerint a hídomláshoz több együttes tényező vezetett, köztük a híd terhelése, valamint a szerkezet hiányos karbantartása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK