Orbán Viktor: A segítséget kell Afrikába vinni és nem a bajt idehozni

2018.12.18. 09:29

Jó esély van a magyar stratégiai irányvonal megerősítésére - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök érkezésekor tett nyilatkozatában az EU-Afrika Fórum előtt Bécsben.

A kormányfő kiemelte: a magyar álláspont megerősítését várja a találkozótól. A mi álláspontunk az, hogy a segítséget kell Afrikába vinni, és nem pedig a bajt behozni ide, Európába, és különösen nem Magyarországra - mondta Orbán Viktor. Ezt a stratégiai irányvonalat szeretnénk megerősíteni, és erre jó esélyünk is van - tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök a bécsi EU-Afrika csúcstalálkozón 2018. december 18-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az ENSZ Soros György-féle globális migrációs csomagjával kapcsolatban Orbán Viktor elmondta:

többen vannak az ENSZ-ben azok, akik kibocsátó országok, vagyis olyan országok, ahonnan migránsok érkeznek Európába. Ezért nagyon valószínű, hogy az ENSZ többsége a migráció támogatása mellett foglal állást.Mi azonban az érem másik oldalához tartozunk, a bot másik végén vagyunk, mi nem szeretnénk migrációt Magyarországon,

Ezért mi semmilyen szerződést nem írunk alá, amely nemzetközi szinten elismeri, támogatja, bátorítja és finanszírozza a migrációt - magyarázta a magyar álláspontot.

A miniszterelnök nyomatékosította: fenntartjuk a migrációellenes politikánkat.A bécsi fórum középpontjában az Afrika és az EU közötti gazdasági együttműködés javítása áll, különös tekintettel a digitalizációra és az innovációra.

Napirenden lesznek továbbá klímaváltozással összefüggő kérdések, valamint afrikai befektetési programok, amelyek célja, hogy segítsék az afrikai lakosság helyben maradását.

Orbán Viktor miniszterelnök a bécsi EU-Afrika csúcstalálkozón 2018. december 18-án. Balról Sebastian Kurz osztrák kancellár, jobbról Paul Kagame ruandai államfő, az Afrikai Unió elnökeForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A tanácskozáson 25 afrikai állam képviselői, köztük hét állam-, illetve kormányfő, európai részről 13 állam- vagy kormányfő vesz részt, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A vendéglátó Sebastian Kurz osztrák kancellár és Paul Kagame ruandai elnök, az Afrikai Unió jelenlegi elnöke.