Lemondott a belga kormányfő

economy Horizontal
(FILES) In this file photo taken on October 17, 2018, Belgium's Prime Minister Charles Michel waves upon his arrival at the European Council in Brussels. - Belgian Prime Minister Charles Michel announces resignation on the evening of December 18, 2018. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden parlament előtti beszédében bejelentette lemondását Charles Michel.
Vágólapra másolva!

A lemondás oka, hogy elvesztette azt a bizalmi szavazást, amelyet a saját kormánya kezdeményezett ellene.

Michel még este személyesen benyújtja lemondását Fülöp belga királynak.

A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint a legvalószínűbb, hogy az uralkodó nem dönt rögtön arról, hogy elfogadja-e a lemondást, hanem egyeztetni fog a pártokkal, megpróbálva közöttük megtalálni a közös nevezőt.

Michel 2014 óta volt kormányfő, a 2014. május 25-i szövetségi parlamenti választások utáni négy hónapos koalíciós tárgyalásokat követően október 11-én kormányt alakított, és letette a hivatali esküt.

A belga nagykoalíció az elmúlt időszakban darabokra esett, miután abból a legnagyobb párt kilépett.

Távozik Charles Michel Forrás: AFP/Ben Stansall

Ennek oka az volt, hogy a pártok nem tudtak megegyezni abban, hogy aláírják-e az ENSZ migrációs csomagját, azaz a Soros-paktumot.

Magyarország mellett az Egyesült Államok, Ausztrália, majd később Ausztria, Dánia, Svájc, Csehország, Horvátország és Lengyelország, Izrael, Olaszország, Szlovákia, Bulgária és Lettország is a migrációs csomag elutasításáról döntött.