Hatályba lépett kedden nulla órakor a tűzszünet Jemen Hodeida nevű kikötővárosában és az azonos nevű kormányzóságban a Vörös-tenger partján.

Az egymással szembenálló erők, a szaúdi vezetésű arab koalíció által támogatott, nemzetközileg elismert kormány és az Irán támogatását élvező, síita húszi felkelők december 13-án állapodtak meg abban, hogy tűzszünetet hirdetnek az ország nyugati részén fekvő térségben. A húszik kezén lévő Hodeidán keresztül érkezik a legtöbb nemzetközi segély az országba, amelynek mintegy 28 millió lakosának többsége a fegyveres konfliktus miatt humanitárius segélyre szorul, mert milliókat fenyeget éhínség.

A kormányerők szerint viszont nem sokkal a tűzszünet hatályba lépése után a húszi felkelők megsértették a megállapodást, amelynek végrehajtását egy ENSZ-vezetésű bizottság hivatott ellenőrizni.

Jemenben 2014 óta dúl polgárháború. A szaúdi vezetésű arab koalíció 2015 tavaszán avatkozott be a konfliktusba, miután az Irán támogatását élvező húszik elfoglalták a fővárost, és elűzték az ország nemzetközileg elismert kormányát, amely most Szaúd-Arábiában működik.