Macron egykori szadista testőre ellen újabb eljárás indult

2018.12.18. 14:43

Úgy látszik, hogy a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti államfő, Emmanuel Macron nem tud szabadulni rossz emlékű testőrparancsnoka, a szadista, marokkói származású Alexandre Benalla emlékétől. Még szeptemberben megírtuk, hogy a sorozatos botrányokba keveredett Benalla-saga folytatódik tovább, és valóban, az akkori szenátusi meghallgatását végighazudozó, egykor szó szerint Macron mellett álló pszichopatát most a május 1-i erőszakos cselekménye miatt idézte be egy párizsi bíróság.

Mint már bizonyára közismert, a szadista testőrparancsnok a május 1-i tüntetésen mindenféle előzetes engedély vagy utasítás nélkül, a párizsi botanikus kert előtti parkban, rendőrségi rohamsisakban a földre kényszerített egy nőt, és súlyosan megvert egy férfit.

Alexandre Benalla volt testőrparancsnok és Emmanuel Macron francia államfőForrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Az erről készült videót a Le Monde című baloldali napilap hozta le, és azóta a brutális agresszióról készült felvétel bejárta az egész világhálót.

Aznap Benalla egy másik helyszínen is „fellépett", itt majdnem a nyakát törte el egy ártatlan férfinek, majd még rá is taposott.

A vezető francia konzervatív napilap, a Le Figaro információi alapján a bíróság most azzal vádolja, hogy közfunkcióját összekeverve, szándékosan alkalmazott erőszakot és okozott ezzel teljes munkaképtelenséggel járó személyi sérülést. A bíróság szerint túllépte hatáskörét, amikor beavatkozott egy már zajló rendőrségi eljárásba.

A brutális támadást egyébként Vincent Crase, szintén egy Macron-közeli testőr, a kormányzó LREM nevű szélsőliberális párt (Macron bevándorláspárti politikai tömörülése) fizetett alkalmazottja is végig nézte, asszisztálva hozzá.

Benalla ezen a kihallgatásán is azt állította, hogy nem volt erőszakos (pedig erről videó is készült), és csak „állampolgári reflexei" jöttek elő.

Miután ezt az információt a Le Monde nyilvánosságra hozta, Benallát felfüggesztették állásából, és ezzel megindult egy hosszú botránycunami, a Macron-gate, amely miatt az elnöknek is tisztáznia kellett magát, többek között ki kellett jelentenie, hogy Benalla – a híresztelésekkel ellentétben - nem a szeretője, és nem adott neki egy 300 m2-es lakást.

Egy biztos, a rekordnépszerűtlen Macron ennek az ügynek is köszönheti zuhanórepülését (a sárgamellényesek mozgalma mellett), ráadásul egy másik személyi testőrének őrző-védő cége nemrégiben kapott egy zsíros, felülárazott szerződést a Montpellier-i Egyetem védelmére, erről itt írtunk.

Történelmi mélypontra süllyedt Macron népszerűsége

Közben a Odoxa francia közvéleménykutató-intézet most ismertetett felmérése alapján, a megkérdezettek mindössze 27 százaléka gondolja úgy, hogy Macron jó elnök, ami öt ponttal kevesebb, mint novemberben.Ez a legalacsonyabb százalékpont Macron népszerűségében 2017. májusi hatalomra kerülése óta.

A bevándorláspárti francia államfő népszerűsége 2018 májusa óta csaknem folyamatosan csökken.

A megkérdezettek 74 százaléka a gazdagok elnökének tartja Macront (három százalékponttal több egy hónap alatt), és mindössze 33 százalék tartja őt kompetensnek (16 százalékponttal kevesebb).

A válaszadók 47 százaléka szerint fordulatot jelentenek Macron politikájában a munkások vásárlóerejének javára történő intézkedések, amelyeket december 10-én jelentett be, hogy lecsillapítsa a sárgamellényeseket, de 53 százaléka ezzel ellentétes véleményen van.Az Odoxa tanulmányának másik jelentős eleme a bevándorlásellenes Marine Le Pen népszerűségének növekedése: hat százalékponttal nőtt egy hónap alatt, a lakosság 29 százaléka szimpatizál vele.

Marine Le PenForrás: AFP/Thomas Samson

A radikális jobboldal vezetője ezzel a harmadik legnépszerűbb politikusnak számít a felmérés szerint, a második helyen álló Alain Juppé bordeaux-i polgármester, volt konzervatív miniszterelnök (35 százalék) és a volt környezetvédelmi miniszter, Nicolas Hulot (42 százalék) mögött.