Ma az ENSZ-ben megszavazták a Soros György-féle migránspaktumot. Erről beszélt Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa, aki szerint ezután a migránspárti erők mindent bevetnek majd, hogy ez jogszabály legyen.

Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa az M1 vendége volt. Itt az ENSZ migránscsomagjának megszavazásáról beszélt.

Azt mondta, hogy az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadásánál a kibocsátó államok, a származási országok érdekei érvényesültek, az Európai Unió pedig továbbra is a saját maga ellensége.

Szavai szerint az EU megosztott ebben a kérdésben, a 2015 óta tapasztalható törésvonalak továbbra is fennállnak. Míg a kontinensnyi Ausztrália, Egyesült Államok vagy a fontos világpolitikai szereplő Izrael tartózkodik vagy nemet mond, Németország és Franciaország továbbra is az eddigi zsákutcás politikát folytatja– tette hozzá.

Az ENSZ megszavazta a Soros György-féle paktumotForrás: AFP/Joaquin Sanchez

Magyarországgal 2015-ben fordulat kezdődött a migráció megítélésében, követte a többi visegrádi ország és Olaszország, sőt, Nyugat-Európában is meghatározó politikai erők osztják a magyar álláspontot. Szerinte az európai parlamenti választási kampányban ezek a viták valószínűleg tovább élesednek, és az emberek a bevándorlás megítélése alapján választanak pártot.

Deák Dániel hangsúlyozta azt is, hogy a csomag elfogadása korszakváltást jelent, hiszen mindent be fognak vetni a bevándorláspárti erők, hogy ezeket az irányelveket kötelező jogszabályokká alakítsák. Az ENSZ azt akarja, hogy ne a nemzetállamok döntsenek a befogadásról, hanem egységes szabályozás legyen – fűzte hozzá.