Magyarország nemmel szavazott a Soros-paktumra, mert az nem szolgálja Európa érdekeit

migráns, bevándorló
About 300 refugees and migrants tried to march to the Greek-FYROM borders and the area of Idomeni on 16 November 2017. The asylum-seekers tried to get to the borders to follow the Balkan route and get to the European countries. Some of them demanded to reunite with their families that are already settled in North-West European countries. The march was organized through social media among the refugees with the support of solidarity-leftists group. A group of migrants arrived also from Athens. Police blocked them before the train station in the city center and offered them hospitality to camps to pass the night. The marchers after police's denial to continue their walk, sat down and protested for a while. Most of the people were from Iraq, Syria, Pakistan, Afghanistan, Palestine and African countries. Just before midnight, refugees abandoned their mission and returned to their homes. A few of them stayed during the night in Aristotle square. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Magyarország nemmel szavaz a globális migrációs csomagra, mert annak legtöbb célkitűzése ellentétes nemzeti érdekeivel - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a New York-i ENSZ-közgyűlés plenáris ülésén. A tét az, hogy a szervezet át tudja-e nyomni a bevándorláspárti elit akaratát. Magyarország álláspontja egyértelmű: nem fogadja el a Soros Györgyhöz köthető paktumot. A csomagot az ENSZ megszavazta.
Vágólapra másolva!

A tagországok képviselői közül elsőként a magyar miniszter kapott szót a szavazás előtt, közvetlenül az ülést elnöklő María Fernanda Espinosa megnyitó szavait megelőzően. Szijjártó Péter ismertette Magyarország álláspontját:

az ENSZ súlyos hibát követ el a dokumentum elfogadásával, mert az nem kiegyensúlyozott, hanem elfogult, szélsőségesen migránspárti.

A miniszter felszólalásában elmondta továbbá,

A külügyminiszter kifogásolta, hogy a paktum alapvető emberi jogként tünteti fel a migrációt: A globális csomag továbbá lényegében elfogadja, hogy a bevándorlók a határokat megsértve keresnek új hazát maguknak, és ezzel gyakorlatilag bátorítja a folyamatot, sőt ennek támogatására szólítja a tagországokat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Vlagyimir Ivanovics Voronkov, az ENSZ terrorizmus elleni harcért felelős főtitkárhelyettese az ENSZ székházában New Yorkban 2018. december 19-én Forrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

Szijjártó Péter azt mondta, hogy miközben a csomag az emberiség számára kedvezőként tünteti fel a migráció hatásait,

A miniszter kifogásolta azt is, hogy a dokumentum nem szól a lehetséges célországokban élők jogairól, arról, hogy ezek az emberek békében, biztonságban élhessenek. A csomag szerint ráadásul el kell fogadni, hogy a migráció szempontjából minden ország kiinduló, tranzit- vagy célországnak tekinthető;

Magyarország egyik sem kíván lenni

- szögezte le Szijjártó Péter.

Leszögezte, hogy Magyarország az egyes államok legfontosabb szuverén döntései közé tartozónak tekinti, hogyan védi meg a határait, illetve kit enged be a területére. Elveti a kormány a migrációs csomagnak azt a javaslatát is, hogy a határvédelem kérdését emberi jogi alapon közelítsék meg. A határok védelme ugyanis nemzetbiztonsági ügy, és minden országnak kötelessége is, a határsértőket pedig szigorúan meg kell büntetni.

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy Magyarország egyáltalán nem ért egyet azzal sem, hogy a bevándorlás kedvező a munkaerőpiac és a demográfiai kihívások szempontjából, sem a gazdaság-, sem a családpolitika nem engedhet teret annak, hogy nyomást gyakoroljanak független országokra.

- szögezte le.

Kitért Szijjártó Péter arra, hogy az Európai Unió - ENSZ-hez hasonló megközelítésen alapuló - migrációs politikája is megbukott,

jóformán meghívással ért fel több százezer illegális bevándorló számára, aki ellenőrzés nélkül eljutott Európába.

Ez a párhuzamos társadalmak megjelenésén túl a terrorfenyegetés növekedését hozta magával, hiszen az elmúlt években 30 merényletet követtek el migráns hátterű támadók, és ezeknek 300-nál több halálos áldozatuk volt - fejtette ki Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy most az ENSZ is ugyanezt a hibát készül elkövetni.

Magyarország - amelynek kormánya a miniszter közlése szerint háromszor is felhatalmazást kapott erre a lakosságtól - azért is nemmel szavaz, mert nem akarja, hogy megismétlődjenek a 2015-ös események,

amikor 400 ezer illegális bevándorló sértett határt, vándorolt át az országon, miközben rendőröket támadtak meg, és nem mutattak semmilyen tiszteletet a helyi szabályok és kultúra iránt.

Ezért a magyar álláspont a határok szigorú védelmén, az illegális bevándorlás elutasításán nyugszik, a társadalmi kihívásokat pedig a kormány a bevándorlás helyett az oktatási rendszer korszerűsítésével és a családok segítésével próbálja megoldani, és Magyarországot megtartani a magyaroknak.

A nemzetközi közösségnek a migráció bátorítása helyett annak megállításán kell dolgoznia, nem szabad támogatnia az embercsempészek üzleti modelljét, a segítséget pedig oda kell vinni, ahol szükség van rá: azon kell dolgozni, hogy a migránsok otthon vagy hazájukhoz minél közelebb tudjanak maradni - szögezte le Szijjártó Péter.

Az ENSZ-ülés előtt is megszólalt a magyar külügyminiszter

Szijjártó Péter nem sokkal az ENSZ plenáris ülésének kezdete előtt úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy rendkívül súlyos hibát követ el a globális szervezet, ha elfogadja a globális migrációs csomagot. A miniszter megjegyezte, hogy

ezzel a döntéssel ugyanazt a hibát követik el, mint az Európai Unió az elmúlt három és fél évben.

Ráadásul míg az elhibázott uniós politika csak európai szinten, a globális csomag világszinten vezet veszélyes folyamatokhoz, újabb és újabb migrációs hullámok elindulásához.

Ma döntenek a migrációs paktumról

Ugyan múlt héten a jelenlévő országok képviselői elfogadták a marrákesi konferencián a migrációpárti egyezményt, de a döntést az ENSZ Közgyűlés plenáris ülése tudja hivatalossá tenni, amit mára hívtak össze New Yorkban. Már Marokkóban kirajzolódott, hogy az országok meglehetősen megosztottak a kérdésben,

közel húsz ország maradt távol, így gyenge legitimációjú dokumentumot fogadtak el a résztvevők,

ennek ellenére kedd délután feltehetik az i-re a pontot.

Éppen a gyenge legitimáció miatt kért név szerinti szavazást az Egyesült Államok a mai voksolást megelőzően azért, hogy mindenki számára tiszta legyen, melyik ország milyen álláspontot képvisel az ügyben. Az eddigi hivatalos nyilatkozatok alapján biztosra vehető, hogy

legalább 12 ország nem szavazza meg a csomagot.

Ellenzi a bevándorláspárti dokumentumot az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, a visegrádi országok - köztük Magyarország -, Chile, a Dominikai Köztársaság, Bulgária, Ausztria és Lettország. Belgiumban kormányválság alakult ki a kérdés miatt, Svájc és Liechtenstein a tartózkodás mellett döntött, az olasz álláspont pedig egyelőre nem világos.

Frissítés:Ahogy várható volt az ENSZ megszavazta a csomagot, a szavazáson 152 ország képviselői szavaztak igennel, tizenketten tartózkódtak, öt ország pedig ellene voksolt, köztük az Egyesült Államok és Magyarország.

Miről szól a dokumentum?

Az egyezmény legfőbb célja, hogy legálissá tegye a migrációt. Ennek megfelelően többek között olyan sarokpontok kerültek bele a dokumentumba, mint például, hogy

  • a személyes adatait ne lehessen a migránsoknak kiadni,
  • és vándorlásuk során különböző szolgáltatások járjanak nekik.

Az egyezmény a New York-i Deklaráción alapul, amelynek a legfőbb üzenete az, hogy a menekültek, a migránsok, és azok, akik támogatják őket (a befogadóországok és közösségek) mind jól járnak a bevándorlással. Hab a tortán, hogy a dokumentum elfogadási folyamata során az a Louise Arbour készített egy anyagot, aki egyrészről a migrációért felelős különleges képviselő, másrészt Soros György bevándorláspárti spekuláns embere.