Megmutatjuk, hogy mit jelent a Soros-paktum elfogadása

migration TOPSHOTS Horizontal
A group of Central American migrants -mostly Hondurans- climb the border fence between Mexico and the United States as others try to bring it down, near El Chaparral border crossing, in Tijuana, Baja California State, Mexico, on November 25, 2018. - Hundreds of migrants attempted to storm a border fence separating Mexico from the US on Sunday amid mounting fears they will be kept in Mexico while their applications for a asylum are processed. An AFP photographer said the migrants broke away from a peaceful march at a border bridge and tried to climb over a metal border barrier in the attempt to enter the United States. (Photo by Pedro PARDO / AFP)
Vágólapra másolva!
Akár 50 millió illegális migránst is legalizálhat a szerdán elfogadott Soros-paktum. Az ENSZ által jegyzett szöveg legfőbb célja az illegális migráció legalizálása, és a bevándorlás elfogadtatása minden országgal. Magyarország a kezdetektől fogva kritikával figyelte a Soros György által tollba mondott szöveget, míg végül szerdán, többek között az Egyesült Államokkal karöltve nemmel szavazott. 
Vágólapra másolva!

A tagállamok nagy többséggel elfogadták szerdán New Yorkban az ENSZ-közgyűlés plenáris ülésén a globális migrációs csomagot, amelynek célja a nemzetközi együttműködés erősítése a migráció „biztonságossá, rendezetté és szabályozottá” tétele érdekében.

A szavazáson 152 ország képviselői szavaztak igennel. Tizenketten tartózkodtak: Ausztria, Bulgária, Olaszország, Lettország, Románia, Svájc, Liechtenstein, Ausztrália, Chile, Líbia, Szingapúr és Algéria.

Öt ország pedig ellene voksolt, az Egyesült Államok, Izrael, Magyarország, Lengyelország és Csehország.

A visegrádi négyek közül Szlovákia nem szavazott, csakúgy, mint 23 másik ország.

Legalizálhatják az illegális migrációt a Soros-paktum révén Forrás: AFP/Pedro Pardo

50 millió illegális migránsnak nyújtottak segítséget

A migrációs csomagra vonatkozó tárgyalásokból az Egyesült Államok már az elején kilépett. Magyarország ugyan a szöveg elkészültéig végig részt vett a tárgyalásokban, de miután minden javaslatát elutasították, jelezte, hogy az elfogadási folyamatban már nem vesz részt, és semmilyen módon nem tekinti magára nézve kötelezőnek a csomag egyetlen pontját sem.

Az AFP francia hírügynökség adatai szerint jelenleg világszerte mintegy

258 millió ember tekinthető migránsnak, és ezek 20 százaléka a hivatalos szabályok megkerülésével keres új életlehetőséget.

Tehát ez azt jelenti, hogy most közel 50 millió illegális bevándorló számára nyílt meg a lehetőség, hogy mindenféle okra hivatkozva elhagyhassa a hazáját, és gazdasági bevándorlóként érkezzen a fejlett világba.

50 millió migráns érkezhet a fejlett világba Forrás: AFP/Antonio Sempere

Európa érdekeit alig képviselték

Abból a szempontból nem történt meglepetés az ENSZ globális migrációs csomagjáról New Yorkban, a világszervezet közgyűlésének plenáris ülésén megtartott szavazáson, hogy

az afrikai, az ázsiai, a latin-amerikai országok és a kis szigetországok támogatták a csomag elfogadását,

nyilvánvalóan azért, mert az megfelel az érdekeiknek – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hangoztatta, hogy az elmúlt évben

Ezért inkább afrikai-ázsiai-latin-amerikai megállapodás született, semmint globális, mint azt a neve mutatná” – fogalmazott.

A harmadik világ rákényszerítette az akaratát a világ többi részére Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

41 ország nem kért a paktumból

Kiemelte, hogy a 28 európai uniós tagországból 9 nem szavazta meg a csomagot. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg a folyamat elején az európai liberális főáramlathoz tartozó bürokraták és politikusok azt mondták, hogy „Magyarország megint különcködik”, most már az EU-tagállamok egyharmada nem értett egyet a dokumentummal.

Akik viszont megszavazták a csomagot, azoknak vállalniuk kell azt a felelősséget, hogy újabb migrációs hullámok elindításához járulnak hozzá – tette hozzá. Hangoztatta azt is, hogy mivel a tagországok mintegy egyötöde – 41 ország – nem szavazta meg a paktumot, ezentúl nem lehet rá úgy hivatkozni, mintha az a tagországok egyöntetű akaratát tükrözné.

Deák: Az EU saját maga ellensége

Az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadásánál a kibocsátó államok, a származási országok érdekei érvényesültek, az Európai Unió pedig továbbra is a saját maga ellensége – minderről már Deák Dániel politológus beszélt. Szavai szerint az EU megosztott ebben a kérdésben, a 2015 óta tapasztalható törésvonalak továbbra is fennállnak. Míg a kontinensnyi Ausztrália, Egyesült Államok vagy a fontos világpolitikai szereplő Izrael tartózkodik vagy nemet mond, Németország és Franciaország továbbra is az eddigi zsákutcás politikát folytatja – tette hozzá.

Kötelező jogszabállyá tennék a Soros-paktumot Forrás: Getty Images/Antonio Masiello

Magyarországgal 2015-ben fordulat kezdődött a migráció megítélésében, követte a többi visegrádi ország és Olaszország, sőt, Nyugat-Európában is meghatározó politikai erők osztják a magyar álláspontot. Szerinte az európai parlamenti választási kampányban ezek a viták valószínűleg tovább élesednek, és az emberek a bevándorlás megítélése alapján választanak pártot. Deák Dániel hangsúlyozta azt is, hogy

a csomag elfogadása korszakváltást jelent, hiszen mindent be fognak vetni a bevándorláspárti erők, hogy ezeket az irányelveket kötelező jogszabályokká alakítsák.

Az ENSZ azt akarja, hogy ne a nemzetállamok döntsenek a befogadásról, hanem egységes szabályozás legyen – fűzte hozzá.

Miről szól a dokumentum?

Az egyezmény legfőbb célja, hogy legálissá tegye a migrációt. Ennek megfelelően többek között olyan sarokpontok kerültek bele a dokumentumba, mint például, hogy

  • a migránsok személyes adatait ne lehessen kiadni,
  • és vándorlásuk során különböző szolgáltatások járjanak nekik.

Az egyezmény a New York-i Deklaráción alapul, amelynek a legfőbb üzenete az, hogy a menekültek, a migránsok, és azok, akik támogatják őket (a befogadóországok és közösségek) mind jól járnak a bevándorlással. Hab a tortán, hogy a dokumentum elfogadási folyamata során az a Louise Arbour készített egy anyagot, aki egyrészről a migrációért felelős különleges képviselő, másrészt Soros György bevándorláspárti spekuláns embere.