Fordulat: ezer migránst küldenek haza Dániából

Finnország, menekültek, migráns
Migrants queue in front of a refugee reception centre in Tornio,Finland on September 25, 2015. Finland, whose Lapland steppe forms the European Union's northernmost border, expects to receive 25,000 to 30,000 asylum applications this year, compared to 3,600 in 2014. AFP PHOTO / Lehtikuva / PANU POHJOLA FINLAND OUT (Photo by PANU POHJOLA / LEHTIKUVA / AFP)
Vágólapra másolva!
A dán kormány Szomália egy bizonyos részét biztonságosnak ítélte meg, többek között ezért döntött úgy az ország vezetése, hogy akinek már nincs szüksége védelemre, annak haza kell mennie. Azokat a nemkívánatos, bűnelkövető migránsokat pedig, akiket nem lehet kitoloncolni, egy „vírusszigetre" telepítik át.
Vágólapra másolva!

Közel 1000 szomáliai bevándorló vesztette el dán tartózkodási engedélyét, minekután a Bevándorlási Hivatal 2017 óta folyamatosan felülvizsgálja azokat – írja a DR dán lap. Eddig 516 menekülttől és velük 412 hozzátartozótól vonták vissza a tartózkodási engedélyt. Inger Stojberg migrációs miniszter szerint

a migránsoknak haza kell menniük, és saját országukat kell építeniük.

A döntést többek között azzal indokolta, hogy a dán kormány Szomália bizonyos részét biztonságosnak ítélte meg. Stojberg miniszter szerint, ha valakinek nincs már szüksége védelemre, és az életét nem fenyegeti veszély saját hazájában, akkor haza kell mennie, és építenie kell országát.

Forrás: AFP/Str / Lehtikuva/Panu Pohjola

A menedékjog kiadásának „általános feltételei" megváltoztak, és csak azért, mert valaki Szomáliából érkezett, nem indokolja a menedékkérelem megadását. A miniszter kiemelte, hogy figyelemmel kísérik a szomáliai történéseket, és úgy látják,

az ország egy bizonyos része működőképes.

A döntés ellen szinte kivétel nélkül fordulnak panasszal a Menekültügyi Testülethez a bevándorlók, de az esetek 42 százalékában a testület megerősítette a kitoloncolásról szóló döntést, és 40 százalékban adta vissza az ügyeket a Bevándorlási Hivatalnak leginkább azért, mert új információkat tudtak meg. Amikor a Menekültügyi Tanács megerősíti a Bevándorlási Szolgálat döntését,

az érintett migránsnak 30 napja van a távozásra, ha ez nem történik meg, átkerül egy úgynevezett kilépési központba.

Száműzés a „vírusszigetre"

A 888.hu számolt be róla, hogy azokat a migránsokat, akik bűnözők, de nem tudják kitoloncolni Dániából, egy úgynevezett „vírusszigetre" telepítik át. A dán parlament csütörtökön döntött erről. A jövőben azokat a bevándorlókat fogják elhelyezni a szigeten,

akiket biztonsági okokból nem lehet kitoloncolni, de valamilyen súlyosabb bűncselekményt már elkövettek a skandináv országban.

A szigeten korábban egy kutatóközpont működött, ahol különböző vírusokkal kísérleteztek, erről kapta a nevét.

A kormány azt javasolja, hogy egy száz fő befogadására alkalmas "visszatérési központot" hozzanak létre a szigeten 2021 második felére. Az odaküldött migránsok komppal szabadon elhagyhatnák a szigetet, de a központban kellene lakniuk, és naponta jelentkezniük kellene a hatóságoknál.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carsten Rehder

– mondta korábban Martin Henriksen, a dán kormányt támogató bevándorlásellenes Dán Néppárt (DPP) szóvivője.

A Lindholm szigetére szánt projektre a dán vezetés már elkülönített egy nagyobb összeget, a teljes összeg átszámítva több mint 30 milliárd forintnak felel meg.