Kiderült az igazság: milliókat kap a férfi, aki 17 évig ült börtönben hasonmása helyett

2018.12.21. 07:44

Hosszú évekig tartott Richard Anthony Jones kálváriája a börtönben, mire tavaly sikerült bebizonyítania, hogy semmi köze ahhoz a férfihoz, aki miatt 1999-ben elítélték. A két kansasi férfi a megszólalásig hasonlít egymásra, a bíróság is alig akart hinni a szemének.

Mint azt korábban az Origo is megírta, Richard Anthony Jonest 17 éve ítélték el rablásért. Bár bombabiztos alibije volt azon az éjszakán, amikor a bűncselekmény történt, egy szemtanú állította, őt látta fegyverrel a kezében.

A tévesen elítélt férfi 17 éven át küzdött azért, hogy bebizonyítsa: egy születésnapi zsúron volt, amikor a rablás történt. Tavaly a bíróság újra behívta a tanúkat, Richard Anthony Jones ügyét újra elővették. 

Kiderült, azonos keresztnévvel él egy másik férfi is a városban, aki ráadásul megszólalásig hasonlít Jonesra. Az ügyet végül lezárták, már a valódi bűnös ül a rácsok mögött.

Jones 1 millió dollárost (átszámítva 310 millió forintos) kártérítést követelt a börtönben töltött 17 évért, amelyet a Fox News szerint meg is kap. Nyomatékos érv volt a busás kártérítésre, hogy a férfi nem láthatta felnőni most 24 és 19 éves gyerekeit.