Őrizetbe vették a Charlie Hebdo elleni vérengzés kitervelőjét

media Horizontal
The first issues of the German version of French satirical weekly Charlie Hebdo are for sale at a newsstand in Berlin on December 1, 2016. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Egy francia dzsihadistát – akit azzal gyanúsítanak, hogy segítette a 2015-ös Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás elkövetőit – Dzsibutiban vettek őrizetbe. 
Vágólapra másolva!

A 36 éves Peter Cherif – ismert még Abou Hamza néven – közeli kapcsolatban állt Chérif és Said Kouachival, akik 12 embert agyonlőttek, 11-et pedig megsebesítettek 2015. január 7-én a Charlie Hebdo szerkesztőségében.

– mondta Florence Parly védelmi miniszter az RTL francia rádiónak nyilatkozva. „Ez azt mutatja, hogy a terrorizmus elleni harc hosszú távú folyamat, és ha az ember elkötelezett marad, eredményeket ér el” – tette hozzá.

Forrás: AFP/John Macdougall

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás két elkövetőjét két napig üldözte a rendőrség.

Eközben egy harmadik társuk lelőtt egy rendőrt a főváros egyik déli elővárosában,

majd másnap egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt. A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával, és kiszabadította a túszokat.

A három napig tartó vérengzésben a támadókkal együtt 20-an vesztették életüket, köztük három rendőr, és 21-en sebesültek meg. A támadássorozat volt a nyitánya a Franciaországot sújtó dzsihadista merénylethullámnak, amelyben azóta több százan vesztették életüket.