Több palesztint megöltek izraeli katonák a gázai határnál

Vágólapra másolva!
Három palesztint, köztük egy tizenévest öltek meg izraeli katonák a Gázai övezet határánál tartott erőszakos tüntetések oszlatásakor pénteken.
Vágólapra másolva!

Az összetűzésekkor negyvenhét ember sebesült lőfegyver által. Köztük van két palesztin újságíró és a mentőszolgálat négy alkalmazottja, aki azért érkezett a helyszínre, hogy ellássa a sebesülteket.

Többtucatnyian könnygázmérgezést kaptak.

A tárca szerint az izraeli katonák többször is tüzet nyitottak a tüntetőkre, és könnygázgránátokat vetettek be ellenük.

A gázai igazságügyi minisztérium korábbi közlése szerint halálos találat ért a nyakán egy 16 éves palesztin fiút: Mohamed Jahjúht izraeli mesterlövészek lőtték le. Később két palesztin kórházban halt bele sebesüléseibe.

A gázaiak március vége óta tüntetnek az övezet izraeli blokádja ellen, és azt is követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, ahonnan felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor.

A legnagyobb tiltakozások rendszerint pénteken vannak, mivel a muszlim országokban a péntek munkaszüneti nap.

Az izraeli hadsereg szerint mintegy nyolcezer palesztin gyűlt össze a határkerítésnél, többségük biztonságos távolságot tartott, de többen - a korábbi tiltakozásokhoz hasonlóan - gumiabroncsokat égettek és robbanószerkezeteket próbáltak átdobni izraeli területre. A biztonsági erők közöltése szerint a katonák "tömegoszlató módszerekkel", a megszokott eljárásoknak megfelelően léptek fel a palesztin tömeg ellen.

Palesztin egészségügyi tisztviselők összesítése szerint március óta több mint kétszázhúsz tüntető halt meg, és több ezren sebesültek meg.