Öngyilkos merénylet volt a líbiai fővárosban

2018.12.25. 12:41

Az Iszlám Állam tagjai lövöldöztek, majd robbantották fel magukat Tripoliban. Az akcióban halottakról és sebesültekről is tudni, igaz azok számáról eltérő információkat közölt a nemzetközi sajtó.

Öngyilkos merénylők támadtak kedden a líbiai külügyminisztériumra Tripoliban, tüzet nyitottak, majd az épületbe behatolva felrobbantották magukat - közölte egy biztonsági vezető.

A minisztérium egyik alkalmazottja szerint három ember meghalt és hat másik megsebesült. Az egészségügyi minisztérium egy halottról és kilenc sebesültről tud.

A nevének elhallgatását kérő, a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági vezető szerint a három támadó vélhetően az Iszlám Állam terrorszervezet fegyverese volt.

Egyiküket a minisztérium őrei lőtték agyon, a másik kettő felrobbantotta magát.

A biztonsági erők által körülvett épületből sűrű füst gomolygott, a sebesülteket kórházba szállították.

Táher Sziala külügyminiszter nem sérült meg.

Füst gomolygott a támadás helyszínénForrás: AFP/Mahmud Turkia

Az AFP francia hírügynökség szintén meg nem nevezett forrásból úgy értesült, hogy a terrortámadásban legalább egy ember halt meg, ő a minisztérium egyik tisztviselője.

A forrás szerint először gépkocsiba rejtett pokolgép robbant az épület előtt, majd amikor a biztonsági erők a helyszínre érkeztek, lövöldözés tört ki az épületen belül három vagy négy fegyveressel, majd egy öngyilkos merénylő a második emeleten felrobbantotta magát.

Líbia Moamer Kadhafi rendszerének 2011-ben történt bukása óta mély káoszba süllyedt. Az ország megosztott: Tripoli a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány székhelye, míg az ország keleti részét a Halifa Haftár marsall által önkényesen fennállított kormány ellenőrzi. A káosz kedvezett a dzsihadisták megjelenésének, akik számos merényletet követtek el az országban az elmúlt években.