Már több mint 400 halálos áldozata van a cunaminak

Romok között emberek az indonéziai Tanjung Lesungban 2018. december 24-én, két nappal a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében.
Vágólapra másolva!
Már több mint 400 halálos áldozata van az indonéziai szökőárnak. Segélyszervezetek a katasztrófa túlélőin próbálnak segíteni, amit megnehezít a víz- és gyógyszerhiány is. Közben a cunamit okozó vulkán továbbra is aktív, így egy újabb kitöréstől is tartanak.
Vágólapra másolva!

A hétvégi indonéziai cunami túlélőin próbálnak segíteni a segélyszervezetek, de az ivóvíz és a gyógyszerek hiánya nagyban nehezíti az átmeneti szállásokra menekülteket. A segélymunkások egészségügyi veszélyhelyzetre figyelmeztettek, miközben

keddre a katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladta a 400-at.

"Nagyon sok gyerek beteg, lázasak, fáj a fejük és nincs elég vizük" – mondta Rizal Alimin, az Aksi Cepat Tanggap civil szervezet orvosa.

Több mint 400 ember halt meg, ezreknek kellett menekülniük

A cunami váratlanul csapott le a Szumátrát és Jávát elválasztó Szunda-szoros partjainál. A legfrissebb adatok szerint a halálos áldozatok száma 429, a sérülteké 1485, 154 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván.

A szakértők a vulkáni tevékenység miatt újabb cunamitól tartanak.

Az Anak Krakatau (azaz Krakatau gyereke) vulkán kitörése kiváltotta szökőár épületek százait döntötte romba Szumátra déli partjánál és Java nyugati csücskénél. Több ezren menekültek el otthonukból, sokan még mindig félnek visszatérni.

Romok között emberek az indonéziai Tanjung Lesungban 2018. december 24-én Forrás: MTI/EPA/Adi Weda

A kormány két hajót is indított a szumátrai partok közelében lévő szigetekhez, ahol a lakosságot a katasztrófa elzárta a külvilágtól. A mentőcsapatok közutakon próbálnak eljutni a katasztrófa sújtotta területekre, kotrógépekkel és más nehézgépekkel takarítják el a törmelékeket, egyesek puszta kézzel dolgoznak. A mentők kutyákat és drónokat is bevetettek.

Ez már a sokadik katasztrófa Indonéziában

Szakértők szerint a szombati katasztrófa az Anak Krakatau mérsékelt kitörése miatt történt: ezért ugyanis beszakadt a vulkán tenger alatti oldalfala, és ez okozta a sok víz áramlását. Az Anak 1928 táján alakult ki a híres Krakatau egyik kitörésekor keletkezett új kráteréből.

A Krakatau 1883. évi kitörésekor 36 ezer ember halt meg.

2018 második felében ez a harmadik súlyos szerencsétlenség Indonéziában, miután júliusban és augusztusban súlyos földrengés pusztított Lombok szigetén, majd szeptemberben a celebeszi Paluban egy szökőár miatt 2200 ember halt meg, és ezrek váltak eltűntté.

Korábban, 2004. december 26-án óriás cunami pusztított az Indiai-óceán partjainál, akkor 220 ezren haltak meg, közöttük 168 ezren Indonéziában.

A 17 ezer szigetből álló Indonézia három nagy tektonikai lemez találkozásánál, a csendes-óceáni Tűzgyűrűben fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések. Összesen 127 aktív vulkán van az országban.