Véget ért a hadiállapot Ukrajnában

Horizontal This handout picture taken and released by the Ukrainian Presidential press service shows President of Ukraine Petro Poroshenko leading a session of the National Security and Defense Council of Ukraine in Kiev early on November 26, 2018, follow
Petro Porosenko
Vágólapra másolva!
December elején Petro Porosenko hadiállapotot hirdetett több ukrajnai régióban az orosz határ mentén a kercsi incidenst követően. Ezt az ukrán elnök szerdai beszédében visszavonta.
Vágólapra másolva!

A feloldást a következő szavakkal közölte Porosenko:

A döntés az én elvi döntésem, melyet a jelenlegi helyzet elemzése után hoztam, és nagyban függött attól, hogy a napokban Ukrajna helyzete döntően nem változott - írja a Sputniknews.com.

Petro Porosenko Forrás: AFP/Mykhailo Markiv

Korábban Porosenko már többször kijelentette, hogy nem fogják meghosszabbítani a hadiállapotot annak lejárta után, kivéve,

ha Oroszország nagyszabású támadást indítana Ukrajna ellen.

Ezt Porosenko az Ukrán Nemzetbiztonsági Tanáccsal történő megbeszélése után nyilatkozta.

A hadiállapotot - ami az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája - az után vezette be az elnök kezdeményezésére

az ukrán parlament az ország tíz megyéjében 30 napra, azaz december 26-ig,

hogy november 25-én a Kercsi-szoros közelében az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a legénységüket pedig letartóztatta és tiltott határátlépés címén eljárást indított ellenük.

Porosenko itt nemcsak a hadiállapot megszüntetéséről beszélt, hanem arról is, hogy

mikor lesznek a választások, ennek időpontja 2019. március 31.

Oroszország reméli, hogy a Nyugat visszatartja Ukrajnát a "provokációtól"

Oroszország azt reméli, hogy a nyugati országok nem vesznek részt semmilyen, általa provokációnak minősített ukrán tevékenységben a Kercsi-szoros térségében, és meggyőzik Kijevet, hogy tartózkodjon a térségbeli helyzet eszkalálásától - közölte szerdán az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Ukrajna a múlt héten jelentette be, hogy hadihajókat akar küldeni az Azov-tenger kikötőibe a Kercsi-szoroson keresztül,

annak ellenére, hogy Oroszország novemberben elkobozott három ukrán hadihajót a térségben.

Gavin Williamson brit védelmi miniszter a múlt héten Ukrajnában járt, és közölte ukrán tárgyalópartnereivel, hogy a Fekete-tenger nem Oroszországé, és Nagy-Britannia a Kijevnek nyújtott támogatás jeleként elküldte a térségbe a brit királyi haditengerészet egyik hajóját.

de megtalálják annak is a módját, hogy belátásra bírják a kijevi rendszert, és rábírják, hogy mondjon le az elhamarkodott lépésekről, amelyek a helyzet további súlyosbodását idézhetik elő a térségben - fogalmazott Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.