Ősz óta egyre több migráns próbál a La Manche-csatornán keresztül Nagy-Britanniába átjutni. A kormány aggódik a jelenség miatt, az embercsempészbandák megjelenése mellett a bűnözés is növekedett.

A brit kormány aggodalmát fejezte ki csütörtökön amiatt, hogy egyre több illegális bevándorló próbál vízi úton átkelni a La Manche csatornán Franciaországból Nagy-Britanniába.

Mély aggodalomra ad okot az ilyen esetek növekvő száma az utóbbi napokban - mondta Caroline Nokes, a belügyi tárca bevándorlási ügyekért felelős államtitkára.

Az átkeléseket a La Manche-csatornán részben embercsempészek szervezik, részben pedig a migránsok egyszerűen megragadnak egy-egy kínálkozó alkalmat, hogy az Egyesült Királyságba juthassanak.

Migránsok várakozna a La Manche-csatorna francia oldalánForrás: AFP/Denis Charlet

Csütörtök reggel brit határőrök összesen 23 iráni állampolgárt fogtak el az Anglia délkeleti partvidékén fekvő Kent grófság három településén. Később Dover térségében 14 további iráni férfit tartóztattak fel, akik két csónakkal akartak Nagy-Britanniába jutni.

Karácsony első és másnapján összesen 43 migránst mentettek ki a La Manche-csatornában. Az átkelés a hajóforgalom, az erős áramlatok és a téli hideg időjárás miatt is veszélyes.

Ősz óta a Nagy-Britanniába igyekvő migránsok egyre többször próbálkoznak tengeri úton elérni az angol partokat. A brit belügyi tárca ezzel összefüggésben szervezett bűnözésről beszél.

A minisztérium állásfoglalása szerint szorosan együttműködnek a francia hatóságokkal, hogy az embercsempészbandákat megfékezzék.