Egyre több migráns próbál Marokkóból Európába jutni

2018.12.27. 21:56

A marokkói parti őrség 367 migránst mentett ki csütörtökön a Földközi-tengeren - közölte a MAP helyi hírügynökség hatósági forrásokra hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a kimentett migránsok jelentős részben a Szaharától délre eső afrikai országok állampolgárai.

A marokkói parti őrség közölte azt is, hogy a bárkák és csónakok, amelyekkel az illegális bevándorlók nekivágtak a veszélyes tengeri átkelésnek Európába, nagyon rossz állapotban voltak. A férfiakat, nőket és gyerekeket a legközelebbi marokkói kikötőkbe vitték.

Az utóbbi hónapokban Marokkóban jelentősen megnőtt az illegális átkelési próbálkozások száma.

A helyi hatóságok szerint ezzel párhuzamosan fokozódott az embercsempész-hálózatok tevékenysége is. Az észak-afrikai ország parti őrsége ezért sűrűbben járőrözik, hogy megakadályozza az illegális migránsok átkelését.

Fekete-afrikai migránsok érkeznek a délkelet-spanyolországi Motril kikötőjébe 2018. december 4-énForrás: MTI/EPA-EFE/Miquel Paquet


Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) szerint Spanyolország számít a legfőbb belépési pontnak az EU területére, amióta Olaszország lezárta kikötőit a mentőhajók előtt.

Marokkót mindössze néhány kilométer választja el Spanyolország déli részétől, ezenfelül az észak-afrikai országban található két spanyol exklávé is, Ceuta és Melilla.