Több mint félmilliárd euró értékű drogot semmisítettek meg Németországban

2018.12.27. 18:12

Több tonna drogot semmisített meg a hamburgi rendőrség, és a kábítószer feketepiaci értéke mintegy 520 millió euró (166 milliárd forint) volt – közölte Stephan Meyns, a német vámhatóság szóvivője.

A hatóságok 2,4 tonna kokaint, és 6,7 tonna metamfetamin alapjául szolgáló APAAN vegyszert égettek el a múlt héten egy titkos műveletben.

A drogot a megsemmisítéshez használt létesítménybe páncélozott járművekkel és fegyveres kísérettel jutatták el.

A drogot több nagyszabású razzia alkalmával foglalták le Németországban 2017-ben és az idén.
A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) 2017-ben 8,1 tonna kokaint foglalt le, a vámhatóság pedig 7 tonnával járult hozzá a rekord mennyiségű tavalyi drogfogáshoz. 2018-ban is több tonna kábítószert foglaltak le a német hatóságok, bár a mennyiség elmaradt a tavalyihoz képest.

2017-ben rekordmennyiségű, 8,1 tonna kokaint foglalt le Németországban (illusztráció)Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lino Mirgeler

Stephan Meyns, a német vámhatóság szóvivője szerint ugyanakkor a rendőrség igyekezete ellenére a drogfogások mindössze apró hányadát képezik a Németországba becsempészett tényleges mennyiségnek.

Lehetetlen megállapítani a becsempészett drogok valós mennyiségét. Ha optimista becslések alapján a kokain 25 százalékát le is foglalják a hatóságok, ez azt jelenti, hogy évente legalább 30 tonnát csempésznek be Dél-Amerikából Németországba– nyilatkozta Meyns, aki elmondta még, hogy a drogok túlnyomó része Hamburg és Bremerhaven kikötőin keresztül jut illegálisan az országba.