Az Iszlám Állam miatt több mint 60 embert vettek őrizetbe Törökországban

2018.12.28. 12:02

Több mint 60 embert vettek őrizetbe a török hatóságok pénteken az Iszlám Állam terrorszervezettel való kapcsolattartás gyanújával - jelentették állami hírportálok. 

Az ankarai ügyészség 64 letartóztatási parancsot adott ki, 52 embert már elő is állítottak a fővárosban, ahol tizenkét társuk után még kutatnak - írta az Anadolu állami hírügynökség. Ezzel egy időben az észak-törökországi Samsun tartományban az Iszlám Állam tíz valószínűsített tagját vették őrizetbe, ők valamennyien iraki állampolgárok.
Törökországban 2015-ben és 2016-ban számos véres merénylet történt, amelyeknek az elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. A legutóbbi támadás 2017 elején történt. Akkor egy népszerű szórakozóhelyen 39-en haltak meg, közöttük számos külföldi.Azóta a török hatóságok rendszeresen vesznek őrizetbe valószínűsített terroristákat, jelentősen megerősítették a biztonsági intézkedéseket is. Hosszú időn át Törökországon keresztül utaztak Szíriába, főként nyugati országokból, a dzsihadistákhoz csatlakozni kívánó külföldiek.

Az AFP hírügynökség által közreadott, videofelvételéről készült képen autók lángolnak egy merénylet helyszínén, a törökországi Izmirben, miután gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a kikötőváros egyik bírósági épülete előtt.Forrás: AFP/DHA/Dha

Törökország, amelyet sokáig vádoltak azzal, hogy nem lép fel kellően hatékonyan az Iszlám Állam terjeszkedése ellen, és szemet huny a szélsőségesek átutazása felett, a területén történt merényletek óta lezárta szíriai határát, számos terroristagyanús embert vett őrizetbe és utasított ki.Ankara újabb offenzívát készül indítani az észak-szíriai kurd milíciák ellen. Törökország vállalta azt is, hogy a Donald Trump amerikai elnök által elrendelt amerikai csapatkivonás után felszámolja az Iszlám Állam maradékát Szíriában.