A brit belügyminisztérium szerint az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt azoknak a száma, akik a La Manche csatornán átkelve próbálnak illegálisan bejutni Nagy-Britanniába. A tárca a folyamatot komoly incidensnek minősítette pénteki közleményében.

A brit belügyminisztérium péntek esti közleménye szerint Sajid Javid, a tárca vezetője személyes irányítása alá vonta ennek az ügyének a kezelését. Javid első lépésként mielőbbi telefonos egyeztetést kért Christophe Castaner francia belügyminisztertől.

A belügyi tárca közleménye szerint a helyzetet sürgősen kezelni kell, mivel félő, hogy az átkeléssel próbálkozók közül előbb-utóbb valaki meghal. Az elmúlt két hónapban a brit hatóságok adatai szerint legalább 221-en próbáltak átkelni Angliába a francia és a brit partok közötti tengerszoroson, amely a világ legforgalmasabb kereskedelmi hajózási csatornája. Az átkeléssel próbálkozók zöme szíriai és iráni állampolgár, és sok közöttük a gyermek.

A brit határőrizet legutóbb péntek reggel vett őrizetbe 12 iránit a délkelet-angliai Dover kikötője előtti vizeken. Ők – az illegális átkeléssel próbálkozók zöméhez hasonlóan – kis méretű felfújható csónakkal indultak Franciaországból Anglia felé.

Caroline Nokes, a brit belügyminisztérium bevándorlási ügyekért felelős államtitkára a BBC televíziónak pénteken elmondta, hogyaz átkelési kísérletek egy része mögött szervezett bűnözői csoportok állnak, de sokan egyéni kezdeményezésből vágnak neki a veszélyes útnak.

Bridget Chapman, a menekültek és menedékkérők segítésével foglalkozó, Kent Refugee Action Network nevű délkelet-angliai civil szervezet vezetője a BBC-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az átkelési próbálkozások számának megugrása a szemközti francia kikötőben, Calais-ban bevezetett szigorúbb biztonsági intézkedések miatt van.A kamionokat és a vonatokat ugyanis ma már magas kerítések védik az illegális migránsoktól, így ők más útvonalak után néznek.