Embercsempészeket és száznál több migránst tartóztattak le Törökországban

2018.12.30. 12:04

A török hatóságok letartóztattak 109 illegális bevándorlót és három embercsempészt az ország nyugati partján fekvő Izmir kormányzóságban, miközben a migránsok arra készültek, hogy hajón elhagyják az országot - jelentette vasárnap a DHA hírügynökség.

A letartóztatások Urla tengerparti városban történtek, de a hírügynökség nem közölte, hogy pontosan mikor. Arról sem számoltak be, hogy az illegális bevándorlók milyen állampolgárságúak, csak annyit tartalmazott, hogy a három embercsempész között van egy palesztin.

Törökország az Európai Unióval 2016-ban kötött menekültügyi megállapodást az illegális bevándorlók feltartóztatásáról. Az országban jelenleg is több millió szíriai menekült tartózkodik.Forrás: AFP/Bulent Kilic

Törökországban mintegy 3,5 millió szíriai menekült él, és az országon keresztül jelentős migránsútvonal vezet a Közel-Keletről Európába, leginkább először Görögországba.

Brüsszel és Ankara között 2016-ban megkötött menekültügyi megállapodás óta kevesebben próbálnak meg a tengeren elindulni a török partoktól Európa felé, viszont sokkal többen próbálkoznak szárazföldi úton a görög hatóságok adatai szerint.
Süleyman Soylu török belügyminiszter pénteken közölte, hogy idén 265 ezer illegális bevándorlót tartóztattak le szerte az országban.