Macron szadista testőrparancsnoka törvénytelenül kaphatott két diplomata útlevelet

MACRON, Emmanuel
Le Touquet, 2018. július 19. 2017. június 18-án Le Touquet-ben készített kép Emmanuel Macron francia elnökről (k) és kabintejének biztonságért felelős helyettes vezetőjéről, Alexandre Benalláról (j). Egy 2018. július 18-án nyilvánosságra került videofelvételen Benalla látható, ahogy rendőrségi rohamsisakban egy tüntető diákot bántalmaz 2018. május 1-jén. (MTI/EPA /Etienne Laurent)
Vágólapra másolva!
Az év végére is jutott egy újabb Benalla-botrány: a Mediapart című francia hírlap ugyanis megerősítette, hogy a marokkói migráns hátterű Alexandre Benalla, a bevándorláspárti Emmnuel Macron francia államfő egykori szadista testőrparancsnoka két diplomata útlevelet is használt az elmúlt időszakban, holott erre nem lett volna jogosult, hiszen súlyos bűncselekmények miatt már öt hónappal ezelőtt kirúgták állásából.
Vágólapra másolva!

Benalla botrányairól az Origo rendszeresen beszámolt. Közöltük, hogy szeptemberi szenátusi meghallgatását végig hazudozta, és azt is megírtuk, hogy a május elsejei tüntetésen minden előzetes utasítás nélkül, rendőrsisakot húzott és különös kegyetlenséggel vert tüntetőket Párizsban, több helyszínen is.

Alexandre Benalla gondoskodott arról, hogy az idei év utolsó napjai se teljenek el anélkül, hogy a francia sajtóban ismét megjelenjen

egy újabb botránya, majd az a szalagcímekre kerüljön.

Emmanuel Macron és Alexandre Benalla. Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Kiderült ugyanis, hogy

Ráadásul az útleveleket a Le Figaro értesülése szerint

Benalla három héttel kirúgása után kapta meg.

A Le Monde információi alapján, Macron szadista testőrparancsnoka az egyik diplomata útlevéllel luxuskörülmények között repült a közép-afrikai Csád Köztársaságba, napokkal azelőtt, hogy Macron elnök utazott volna az országba karácsony alkalmából.

Ráadásul

Benalla találkozott az afrikai ország elnökének fivérével, aki Csád stratégiai tartalékait felügyeli.

Emiatt

Macronnak magyarázkodnia is kellett a Csád Köztársaság elnökének,

Idriss Débynek, hiszen Benalla nem minősül már hivatalos személynek.

A lap szerint Macron megerősítette a közép-afrikai ország elnökének, hogy az elnököt csak a külügyminiszter, a diplomáciai tanácsadója és az afrikai ügyekkel kapcsolatos tanácsadója képviselheti hivatalosan.

A botrány kapcsán a francia külügy azt állítja: már júliusban kérték, hogy a szadista testőrparancsnok szolgáltassa vissza útleveleit, erre viszont nem kerül sor.

Agnès von der Mühll külügyi szóvivő azt nyilatkozta, hogy

Közben felgyorsultak az események és kiderült, hogy a jogosulatlan diplomata útlevél ügyével a francia külügyminiszter, Jean-Yves Le Drian személyesen foglalkozik, és már szombaton

ügyészségi vizsgálat indult Benalla ellen bizalommal való visszaélés miatt.

Az értesülést megerősítették hivatalos források a Le Soir című francia nyelvű belga napilapnak.

Közben Benalla is nyilatkozott az ügyben, a volt főnökére, a bevándorláspárti Macronra (is) jellemzően pökhendi, nagyképű módon

elismerte a diplomata útlevelek használatát,

majd hozzátette, hogy „személyes, kényelmi okok miatt" került sor erre, és már tervezi, hogy az elkövetkező napokban azokat visszaadja majd.