Január 1-jén iktatják be a világ egyik legnépesebb államának elnökét

Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro, far-right lawmaker and presidential candidate for the Social Liberal Party (PSL), gives thumbs up to supporters during the second round of the presidential elections, in Rio de Janeiro, Brazil on October 28, 2018. - Brazilians will choose their president today during the second round of the national elections between the far-right firebrand Jair Bolsonaro and leftist Fernando Haddad (Photo by Carl DE SOUZA / AFP)
Vágólapra másolva!
Január elsején iktatják hivatalába az új brazil elnököt, Jair Bolsonarót, aki jelentős változást hozhat Dél-Amerika legnépesebben országában. Az eseményre meghívták Orbán Viktort is, több más vezető politikus mellett a magyar kormányfő ott lesz a ceremónián.
Vágólapra másolva!

Több mint egy évtizedes baloldali kormányzás után választották elnökké Jair Bolsonarót, aki új hangvételével tört be a brazil politikába - írja a Magyar Idők.

A korrupciós botrányok miatt csalódott Brazíliában szinte példátlan, 75 százalékos a támogatottsága. Szakértők szerint az új államfőnek számos komoly problémára kell reagálnia, elsősorban a közbiztonság és a gazdaság problémáira.

Jair Bolsonaro Forrás: AFP/Carl De Souza

Bolsonaro azt ígérte, rendeleti úton fogja garantálni, hogy minden büntetlen előéletű brazil birtokolhasson lőfegyvert. Ezzel az a célja, hogy a lakosság képes legyen saját maga védelmére, és ezzel megfékezze a bűncselekményeket. Tény: Brazíliában csaknem 64 ezer embert öltek meg, ami napi 175 gyilkosságot jelent a 209 milliós országban. Bolsonaro emellett a rendőrségnek is szélesebb lehetőségeket nyújtana: garantálná a bűnözőket lelövő rendőrök büntetlenségét.

Elemzők szerint kihívást jelent az évek óta húzódó gazdasági recesszió is. Itt a legnagyobb kihívásnak a fenntarthatatlan nyugdíjrendszer visszavágását tartják.

Változás várható a külpolitikában is. Bolsonaro nagyon közeli viszonyban van Donald Trump amerikai elnökkel, akinek bizonyos kérdésekben osztja a véleményét. Ilyen a párizsi klímaegyezmény vagy

az ENSZ migrációs csomagja, amelyek egyikéből sem kér az új elnök, de az izraeli nagykövetség Jeruzsálembe helyezését is bejelentette már.