Január 1-jén iktatják be a világ egyik legnépesebb államának elnökét

2018.12.31. 14:02

Január elsején iktatják hivatalába az új brazil elnököt, Jair Bolsonarót, aki jelentős változást hozhat Dél-Amerika legnépesebben országában. Az eseményre meghívták Orbán Viktort is, több más vezető politikus mellett a magyar kormányfő ott lesz a ceremónián.

Több mint egy évtizedes baloldali kormányzás után választották elnökké Jair Bolsonarót, aki új hangvételével tört be a brazil politikába - írja a Magyar Idők.

A korrupciós botrányok miatt csalódott Brazíliában szinte példátlan, 75 százalékos a támogatottsága. Szakértők szerint az új államfőnek számos komoly problémára kell reagálnia, elsősorban a közbiztonság és a gazdaság problémáira.

Jair BolsonaroForrás: AFP/Carl De Souza

Bolsonaro azt ígérte, rendeleti úton fogja garantálni, hogy minden büntetlen előéletű brazil birtokolhasson lőfegyvert. Ezzel az a célja, hogy a lakosság képes legyen saját maga védelmére, és ezzel megfékezze a bűncselekményeket. Tény: Brazíliában csaknem 64 ezer embert öltek meg, ami napi 175 gyilkosságot jelent a 209 milliós országban. Bolsonaro emellett a rendőrségnek is szélesebb lehetőségeket nyújtana: garantálná a bűnözőket lelövő rendőrök büntetlenségét.

Elemzők szerint kihívást jelent az évek óta húzódó gazdasági recesszió is. Itt a  legnagyobb kihívásnak a fenntarthatatlan nyugdíjrendszer visszavágását tartják.

Változás várható a külpolitikában is. Bolsonaro nagyon közeli viszonyban van Donald Trump amerikai elnökkel, akinek bizonyos kérdésekben osztja a véleményét. Ilyen a párizsi klímaegyezmény vagy

az ENSZ migrációs csomagja, amelyek egyikéből sem kér az új elnök, de az izraeli nagykövetség Jeruzsálembe helyezését is bejelentette már.