Töretlen az izraeli-amerikai viszony

summit diplomacy Horizontal US Secretary of State Mike Pompeo looks on as US President Donald Trump addresses a press conference on the second day of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) summit in Brussels on July 12, 2018.  / AFP PHOTO / Brendan
Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az együttműködés töretlen folytatását ígérte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek. A két politikus Jair Bolsonaro új brazil elnök beiktatása alkalmából egyeztetett a közel-keleti helyzetről. "Abban semmi sem változik, hogy ez a kormányzat Izrael mellett lép fel - mondta a külügyminiszter. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai-izraeli együttműködés töretlen folytatását ígérte az Iránnal és Szíriával kapcsolatos ügyekben az amerikai külügyminiszter az izraeli kormányfőnek, akivel Brazíliavárosban találkozott kedden, az új brazil elnök beiktatása alkalmából.

Pompeo szerint folytatódik az Iszlám Állam elleni hadművelet és az iráni agresszió feltartóztatását célzó erőfeszítés, cél a stabil Közel-Kelet és Izrael megvédelmezése is ugyanúgy folytatódik, mint azelőtt, hogy a szíriai kivonulásról szóló döntés megszületett.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a találkozójuk előtt azt mondta, hogy meg akarja vitatni, miként lehet fokozni a hírszerzési és hadműveleti együttműködést Szíriában és máshol az iráni agresszió meggátolása céljából. Az izraeli politikus

nagyra becsüli azt az "erős és egyértelmű támogatást", amelyet Pompeo nyújtott az elmúlt napokban Izraelnek a Szíria elleni önvédelmi erőfeszítések terén.

Mindketten megvitatták és elfogadhatatlannak nevezték azt a fenyegetést, amelyet Iránnak és ügynökeinek a térségben megnyilvánuló agressziója és provokációja jelent Izrael és a térség biztonságára.