Több tucat ember halt meg Szíria lázadók uralta északi részein a kedd óta tartó harcokban. Egy, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető csoport harcosai offenzívát indítottak a Törökország által támogatott felkelők ellen.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) közlése szerint az északnyugat-szíriai Aleppó és Idlíb tartományokban kedden kezdődött harcokban 31 ember, többségében harcosok haltak meg.

A heves összecsapások az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő csoport, a Hajat Tahrír as-Sám (HTS), illetve a Törökország támogatását élvező, az idlíbi ellenzéki milíciák nagy részét tömörítő Nemzeti Felszabadítási Front (NLF) harcosai közt zajlott.

A két csoport egymást vádolja a harcok kirobbantásával, mely az elmúlt három hónap legsúlyosabb összecsapása volt.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó és Hama tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet uralja.

A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ága volt.A HTS harcosai elfoglalták az NLF erőitől Aleppó tartomány egy stratégiai fontosságú városát, Darat Izzát, illetve néhány falut Aleppó városának közelében.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja információi szerint mindkét csoport erősítést hozott a harcokhoz.