Újabb holttesteket találtak a leomlott orosz ház romjai között

2019.01.02. 10:33

Tizenhatra emelkedett az oroszországi Magnyitogorszk egyik lakóépületében két napja történt gázrobbanás halálos áldozatainak száma.

A baleset hétfő hajnalban történt egy tízszintes sorház egyik lépcsőházában az Urál déli részén, Magnyitogorszk városában. A robbanásban a lépcsőház fele a 10. emelettől a földszintig teljesen leomlott.

Munkagépek dolgoznak a gázrobbanás következtében leomlott lakótömbház romjai közöttForrás: MTI/EPA/Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma

A mentőalakulatok tagjai azóta folyamatosan dolgoznak a ház alatt rekedt emberek kimentésén. Többtucatnyi embert sikerült kimenteni, kedden egy 11 hónapos csecsemőt találtak meg élve. Több mint húsz ember sorsa azonban ismeretlen, és sokan nem élték túl a robbanást.

Szerdán két nő holttestére bukkantak a romok között, ezzel 16-ra emelkedett az áldozatok száma.

A 12 lépcsőházból álló paneltömb még 1973-ban épült. A leomlott lépcsőház 48 lakásában hivatalos adatok szerint összesen 120 ember volt bejelentve. A rendkívüli helyzetek minisztériumának adatai szerint 26 lakás omlott össze a robbanás után, ezekben hivatalosan 46-an laktak.

Az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) szerint elsősorban gázrobbanásként kezeli az esetet. Az orosz lakóházakban gyakran előfordulnak gázrobbanások, amelyek oka rendszerint a biztonsági előírások be nem tartása, a karbantartás hiánya, valamint, hogy nem megfelelő a hatósági ellenőrzés mértéke.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK