Új időszak veszi kezdetét Trump elnökségében

summit Horizontal MEETING
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Magyarits Tamás Egyesült Államok-szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorának volt a vendége, ahol kifejtette, hogy egy új időszak kezdődik Donald Trump elnök négyéves ciklusának második felében azáltal, hogy a törvényhozás alsóházában, a képviselőházban az ellenzéki demokraták vannak többségben. A szakértő elmondta, hogy komoly ellenállásra kell számítani a demokraták részéről az elkövetkező időszakban, ami érintheti akár a déli kerítés megépítését is. 
Vágólapra másolva!

Magyarits Tamás elmondta, hogy a demokraták nem akarják megszavazni a költségvetést a déli kerítésre szánt 6 milliárd dollárra hivatkozva,

ami az Egyesült Államok költségvetése számára nyilvánvalóan aprópénz, tehát itt politikai szembenállásról van szó.

Az elszánt demokrata többség vizsgálóbizottságokkal fenyegetőzik, és miután a képviselőházban minden bizottsági elnöki poszt a többségé, ők határozhatják meg a politikai napirendet is. Ugyanakkor a szakértő szerint a demokratáknak vigyázniuk kell, hogy ne merüljön ki a tevékenységük obstrukcióban, hiszen jövőre elnökválasztás lesz.

Donald Trump amerikai elnök megpróbálja megvalósítani ígéreteit Forrás: AFP/Saul Loeb

Egy felmérés szerint a demokraták többsége elnökjelöltként új arcot szeretne,

a republikánusok 90 százaléka viszont Trumpban bízik.

Trump megpróbálja megvalósítani ígéreteit: kerítést épít a déli határon, kivonja a csapatokat Szíriából és Afganisztánból, megpróbálja hazahozni a munkahelyeket. Magyarits kifejtette, hogy az amerikai gazdaság erős, kérdés viszont, hogy ebben mennyi szerepe van az elnöknek, és mennyi a kedvező világgazdasági folyamatoknak. Az amerikai elnöknek elsősorban inkább a magánéleti és intézményi korrupciós ügyek jelenthetnek problémák.