Észak-Korea korábbi római nagykövete menedékjogot kérhetett Nyugaton

Vágólapra másolva!
Eltűnt egy észak-koreai diplomata, aki korábban nagykövetként szolgált Olaszországban - közölte egy dél-koreai parlamenti képviselő azután, hogy egy szöuli lap megírta, a férfi menedékért folyamodott Nyugaton.
Vágólapra másolva!

Cso Szon Gil a feleségével együtt novemberben tűnt el azután, hogy bármilyen üzenet meghagyása nélkül eltávozott Észak-Korea római nagykövetségéről - mondta Kim Min Ki dél-koreai parlamenti képviselő, akit a dél-koreai titkosszolgálat tájékoztatott az ügyről.

A Csoszun Ilbo dél-koreai napilap meg nem nevezett diplomáciai forrásokat idézve már csütörtök reggel azt írta, hogy

Az olasz külügyminisztériumnak az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint nincs tudomása arról, hogy a diplomata politikai menedékjogért folyamodott volna.

Kim Min Ki újságíróknak azt is mondta, hogy

van információja az esetről, de ezt nem oszthatja meg a sajtóval.

Az észak-koreai diplomatára és családjára utalva közölte: "elhagyták a diplomáciai képviseletet, és eltűntek".

Amennyiben az értesülés helytállónak bizonyul,

Cso Szon Gil 2017 októberében lett Észak-Korea római képviseletének ügyvivője, miután Olaszország az észak-koreai nukleáris- és rakétakísérletek miatti tiltakozásul kiutasította az addigi nagykövetet.

Cso már 2015-től szolgálatot teljesített hazája római nagykövetségén, és ez a szolgálat tavaly novemberben járt volna le.

Az ügyben járatos, magát megnevezni nem kívánó egyik forrás azt mondta, hogy

Két évvel ezelőtt, 2016 augusztusában Észak-Korea londoni diplomáciai képviseletének első beosztottja, De Jong Ho családjával együtt Dél-Koreába távozott.

Eddig ő volt a legmagasabb rangú diplomata, aki így tett.