Fel akarta gyújtani a tömeget a tokiói gázoló

Tokió, 2019. január 1. Mentőautók sorakoznak Tokió Sibuja negyedében 2019. január 1-jén, miután járókelők közé hajtott egy gépkocsi az egyik forgalmas bevásárló utcában. A támadásban kilenc ember megsérült. A rendőrség emberölési kísérlet gyanújával őrizetbe vette a 21 éves Kuszakabe Kazuhirót, aki oszakai rendszámú bérelt kocsit vezetett és állítása szerint szándékosan hajtott a gyalogosok közé. MTI/EPA/Jiji Press
Vágólapra másolva!
Maga is terrortámadásnak nevezte a férfi azt a tettét, amikor a gyalogosok közé hajtott Tokió egyik központi sétálóutcájában szilveszter éjszaka. A támadásban kilenc ember sérült meg, egyikük állapota válságos.
Vágólapra másolva!

A rendőrség 20 liter kerozint és olyan nagy nyomású víztisztítót talált az őrizetbe vett férfi, a 21 éves Kuszakabe Kazuhiro autójában, amelyet padló, homlokzatok és járművek tisztításához használnak.

Az Aszahi Simbun japán napilap szerint Kuszakabe közölte a nyomozókkal: azt tervezte, hogy

a víztisztítóval kerozint permetez a Meidzsi-szentélynél tartózkodó tömegre, majd lángra lobbantja.

A Meidzsi-szentély Tokió egyik legnépszerűbb helye az újévi látogatások idején, a helyiek tömegekben keresik fel éjféltől a templomokat és szentélyeket, hogy imádkozzanak és jó évet kívánjanak maguknak.

Forrás: MTI/EPA/Jiji Press

A rendőrség emberölési kísérlet gyanújával vette őrizetbe Kuszakabét, aki egy oszakai rendszámú bérelt kocsit vezetett. Egy rendőrségi szóvivő közölte, hogy terrorakcióként kezelik az ügyet, de további részleteket nem árult el.

A gázolásban kilenc ember sérült meg, köztük egy kamasz fiú, akinek az állapota súlyos.

A férfi elhagyta a helyszínt, de a rendőrség fél óra múlva megtalálta őt egy közeli parkban. Az NHK japán televízió szerint a férfi azt állította, hogy tettét a halálbüntetés elleni tiltakozásul követte el, és nem kér bocsánatot.

Maga is terrortámadásnak nevezte tettét.