Nézze meg, hány millióba került a világ legdrágább tonhala!

2019.01.06. 17:17

Egy japán étteremlánc 333,6 millió jent (868,9 millió forint) fizetett egy 278 kilós kékúszójú tonhalért az új év első árverésén szombaton az új tokiói halpiacon. Ezzel csaknem kétszeresen múlta felül saját korábbi rekordját.

„Nem számítottam rá, hogy ilyen magas lesz az ár, de egy pompás tonhalat sikerült megszereznünk, és remélem, hogy vendégeink élvezni fogják" - mondta Kimura Kijosi, a Kiyomura Corp. elnöke.

Kékúszójú tonhalak Málta környékénForrás: Origo

2011 óta csaknem minden alkalommal a Sushizanmai szusivendéglőláncot működtető cég tette a legjobb ajánlatot a legjobb minőségű tonhalra, a korábbi rekordként 2013-ban 155,4 millió jent (405 millió forint) fizetett egy 222 kilós kékúszójú tonhalért, kilónként 700 ezer jent (1,8 millió forint). Az új, tojoszui halpiacon szombaton elárverezett tonhal kilónként 1,2 millió jenért (3,1 millió forint) kelt el.

A híres tokiói halpiac év eleji első, nagy médiafigyelem övezte árverésein elért elképesztő árak nem a valós értéket tükrözik, hanem reklámcélokat szolgálnak.

A Kiyomura Corp. által szombaton megvásárolt tonhalat sem a valós bekerülési értékén adják el, hiszen így darabonként körülbelül 22 ezer jenért (57,3 ezer forint) kellene árusítaniuk a rizsbe és algába göngyölt nyershalfalatkákat.

A rekorder tonhalat is a szokásos, legfeljebb 398 jenes (1036 forint) darabonkénti áron adják el, attól függően, hogy az állat mely részéből származik. A cég becslése szerint a 278 kilós tonhal 15 ezer darab szusira elegendő.

Fagyasztott tonhalakat néznek vásárlók a tokiói Cukidzsi nagybani halpiacon 2018.szeptember 28-án. A 83 éves Cukidzsi, a világ legnagyobb és leghíresebb hal- és tengerigyümölcs-piaca szeptember 29-én zárt be, és elköltözött a Tokiói-öböl egyik délebben fekvő részére, TojoszubaForrás: MTI/EPA/Franck Robichon

A japán főváros egyik turisztikai nevezetességének is számító halpiac tavaly költözött el régi, elavult helyéről, Cukidzsi negyedből Tojoszu városnegyedbe, ahol a korábbinál 1,7-szer nagyobb területen, sokkal jobb higiénés körülmények között működhet.