Már a szükségállapot bevezetéséről beszélnek Franciaországban

sárgamellényesek tüntetése Párizsban - galéria
Sárgamellényesek tüntetése a párizsi Diadalívnél.
Vágólapra másolva!
A bevándorláspárti francia kormány miniszterelnöke, Édouard Philippe számos intézkedést jelentett be hétfőn este a sárgamellényes mozgalma és az ellenük brutálisan fellépő rendőrök akciói miatt kialakult polgárháborús állapotok visszaszorítása és a helyzet konszolidálása érdekében. Ezek azonban csak látszatintézkedések, a mélyben egy súlyos politikai-gazdasági-társadalmi válság jelei bontakoznak ki, amelyre a párizsi kormányzat képtelen megfelelő választ adni.
Vágólapra másolva!

A sárgamellényesek mozgalmának nyolcadik hete tartó megmozdulása durva és erőszakos cselekményeket idézett elő, a rendőrök és a tüntetők részéről egyaránt. A különösen kegyetlen rendőri beavatkozásról készült videós összefoglalót itt nézhetik meg.

Az egyébként békés, sárgamellényes tüntetők között fekete ruhába öltözött, álarcos szélsőbaloldali anarchisták tűntek fel, akik szombat délután

egy utcai munkagéppel betörtek a kormányszóvivői iroda épületébe, ahonnan ki kellett menekíteni Benjamin Griveaux kormányszóvivőt és munkatársát,

erről itt írtunk.

Az elmúlt évek baloldali kormányzati politikájának és

Macron ultraliberális politikájának köszönhetően a rendőrség szinte működésképtelenné vált,

ezért is mondott le még szeptemberben Macron amúgy szocialista belügyminisztere, Gérard Collomb, aki egyébként egy súlyos, erőszakkal járó válságot vetített elő leköszönő beszédében.

A francia kormány legfontosabb (ál)intézkedése egy új törvény elfogadása lesz, amelynek célja – elméletileg - a tüntetéshez való jog védelmének hatékonyabb szabályozása lesz - írja a világ egyik vezető konzervatív napilapja, a Le Figaro.

Az eddiginél sokkal szigorúbban büntetik a be nem jelentett tüntetéseket.

Külön figyelni fogják, hogy kik azok, akik álarcban érkeznek a demonstrációra, mert tőlük várható leginkább, hogy rongálni fognak.

Ezzel kapcsolatban meg akarják oldani a felelősségvállalás viselésének kérdését, azaz a rongálót meg kell találni, és ki kell fizettetni velük az okozott károkat („aki rongál, az fizet" alapon).

További fontos intézkedés, hogy az agresszív, romboló személyeket nyilvántartásba veszik, és így próbálják meg őket távol tartani a tüntetésektől, hasonlóan a focihuligánok kiszűréséhez.

A rendőrszakszervezet javaslata alapján

A kritikusok szemében pont ez a legvitatottabb intézkedés, mivel már most is tucatnyi nyilvántartás létezik, ráadásul, ha megint nyilvántartásba veszik a fekete ruhás vagy anarchista rombolókat, akkor duplikálás keletkezik, azokat ugyanis már most is feltünteti az úgynevezett S lista, amelyen az állami rendre veszélyes bűnözőket vették fel, ahogy azt a terroristák esetében is megteszik.

Összességében

ezeket az intézkedéseket nyugodtan tekinthetjük látszatintézkedéseknek,

ráadásul Macront most is jobban érdekli a franciaországi iszlám helyzete, hiszen épp a napokban fogadta hivatalában a muszlim szervezetek vezetőit, és

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Etienne Laurent

Sokan hiányolják a tegnap bejelentett intézkedéscsomagból azt, hogy

nem lép fel a rendőri kegyetlenkedések és visszaélések ellen,

amelyekre nagyon sok különösen durva példát láttunk az utóbbi tüntetések során.

Igaz az is, hogy a brutális erőszakot pont a kormányzati oldalon kezdték, gondoljunk csak a tavaly május 1-i tüntetésre, ahol Macron szadista testőr-parancsnoka, a marokkói migráns hátterű Alexandre Benalla ártatlan diákokat vert különös kegyetlenséggel.

Laurent Wauquiez, a jobboldali Republikánusok elnöke szerint

Twitter-oldalán veti fel, hogy a Republikánusok már egy hónapja javasolták a szükségállapot bevezetését, és ez most is aktuális lenne, mert a helyzet csak romolhat.