Mexikó megerősíti a déli határainak védelmét

Irapuato, 2018. november 13. Az Egyesült Államokba igyekvő közép-amerikai illegális bevándorlók teherautóra szállva próbálják folytatni útjukat a közép-mexikói Guanajuato állambeli Irapuatóban 2018. november 12-én. MTI/EPA/EFE/Jacqueline López
Vágólapra másolva!
Az illegális migráció megfékezése miatt Mexikó megerősíti déli határait: háromszázhetven határőrt küldenek a guatemalai-mexikói határra.
Vágólapra másolva!

Mintegy háromszázhetven határőrt küld a mexikói kormány az ország déli részére, ők a guatemalai-mexikói határsávot őrzik majd, ezen kívül megerősítik a legális határátkelőhelyek őrizetét – jelentette be Olga Sánchez Cordero, a mexikói belügyminiszter kedden.

A rendelkezés célja, hogy az eddig ellenőrizetlen részeken se juthasson be az ország területére senki illegálisan.

A belügyminiszter hétfőn már bejelentette, hogy a Mexikó és Guatemala közötti tizenkét legális határátkelőhelyre is erősítést küldenek, de azt nem, hogy mikor.

Az Egyesült Államokba tartó közép-amerikai illegális migránsok teherautóra szállva próbálják folytatni útjukat a közép-mexikói Irapuatóban 2018. november 12-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Jacqueline López

Jelenleg a migránsok ellenőrzés nélkül is átjuthatnak Mexikóba az országot Guatemalától elválasztó Usumacinta folyón keresztül. Októberben az Egyesült Államokba tartó több ezer közép-amerikai migráns egyszerűen megkerülte az Usumacinán átívelő hídon állomásozó határőröket, és a folyón kelt át Mexikóba.

Az előző mexikói elnök, Enrique Pena Nieto tavaly októberben a migránskaraván mexikói határhoz érkezése kapcsán már hangsúlyozta, országa támogatja azokat, akik legálisan akarnak belépni területére, de megakadályozza az illegális határátlépést.