Izraellel való együttműködés gyanújával tartóztattak le palesztinokat Gázában

Vágólapra másolva!
Izraellel való együttműködés gyanújával 45 palesztint tartóztatottak le Gázában az övezetet uraló Hamász szélsőséges mozgalom hatóságai - közölte kedden a gázai belügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A Hamász irányította tárca közzétett a Facebookon egy felvételt is, amelyen több gyanúsított is bevallja, hogy együttműködött a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálattal.

A belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a gyanúsítottak ellen még folyik a nyomozás. Egyúttal kijelentette, hogy

a letartóztatások üzenetértékűek Izraelnek és a vele együttműködőknek,

jelezvén, hogy a zsidó állammal kollaborálók a gázai hatalom markában vannak, a gázai biztonsági szolgálatok pedig meg tudják akadályozni tevékenységüket.

A szóvivő emlékeztetett arra a novemberi incidensre, amikor izraeli kommandósok civil ruhában behatoltak a Gázai övezetbe, hogy titkos küldetést hajtsanak végre. Az akció azonban kudarcba fulladt, tűzharc bontakozott ki, amiben

hét palesztin meghalt, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes.

A történtek nyomán a Hamász letartóztatott három palesztint, akiket azzal vádoltak, hogy együttműködtek az izraeli kommandóval. Decemberben pedig halálra ítélt egy hadbíróság öt férfit és egy nőt Izraellel való együttműködésért.

A gázai belügyi tárca szóvivője nem közölte, hogy a novemberi incidens és a legutóbbi letartóztatások között összefüggés lenne.