A tavaly augusztus 26-i chemnitzi gyilkosság egyik gyanúsítottja ellen vádat emelt a német ügyészség. A szíriai Alaa S. társát, az iraki Farhad A.-t még körözik. A késes támadásban egy ember meghalt, egy másik súlyosan megsérült.

Vádat emeltek kedden a tavalyi chemnitzi gyilkosság egyik feltételezett elkövetője, a szíriai Alaa S. ellen Németországban.

A Chemnitzben augusztus 26-án történt késelés demonstrációk sorozatát robbantotta ki.

A szíriai migránst Daniel Hillig megölésével vádolják, emellett gyilkossági kísérlet és testi sértés miatt is vádat emeltek ellene. A gyilkosság egy másik gyanúsítottját, az iraki Farhad A.-t még nem kapták el a német hatóságok, nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Tüntetők „Bűnöző külföldiek, kifelé!” feliratú transzparenssel tiltakoznak ChemnitzbenForrás: MTI/EPA/Filip Singer

A német ügyészség közölte, a nyomozás során több mint száz szemtanút kérdeztek ki, aminek segítségével a rendőrség megállapította, hogy a támadás előtt az iraki gyanúsított összeszólalkozott a német áldozattal. Alaa S. később keveredett bele a vitába. Az ügyészség szerint úgy tűnik, a szíriai és az iraki migráns is megszúrta a német férfit a karján és a mellkasán, valamint egy másik németet is megszúrtak, súlyos sebesüléseket okozva neki. Azt azonban nem tudták megállapítani, mi váltotta ki a vitát.

Az ügyben vádat emelhetnek még egy harmadik férfi, az iraki Yousif A. ellen is. A férfit rövid időre őrizetbe helyezték, de szeptemberben elengedték, mert nem volt akkor elegendő bizonyíték ellene. Egyelőre nem világos, mennyire volt köze a történtekhez.