Gyanús csomagok miatt kiürítettek több külképviseletet Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Az ausztrál hatóságok kiürítettek szerdán több külföldi konzulátust és nagykövetséget Canberrában, illetve Sydney-ben, mert gyanús csomagok érkeztek ezekre a címekre, majd megkezdték az épületek átvizsgálását – jelentették helyi hírügynökségek hatósági értesülésekre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az ABC ausztrál hírtelevízió értesülése szerint

legalább kilenc külképviselet kapott ismeretlen eredetű küldeményt, egyebek között az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, India, Németország és Svájc címére is érkezett ilyen csomag.


A hírt amerikai és brit diplomaták is megerősítették, és hozzátették, hogy a küldeményekkel az ilyen esetekre foganatosított intézkedések szerint jártak el, szorosan együttműködve a helyi hatóságokkal.
Az új-zélandi konzulátus egyik dolgozója az ABC-nek azt mondta, hogy

a szóban forgó küldemények „azbeszt” feliratú, szálas anyagot tartalmazó borítékok voltak.

Szemtanúk beszámolói szerint India melbourne-i konzulátusához tűzoltóautók, rendőrautók és egy veszélyes anyag szállítására alkalmas jármű érkezett, a külképviselet dolgozói közül pedig többen védőmaszkot vettek fel.

Az ausztrál katasztrófavédelem átvizsgálta az épületet, és miután biztonságosnak nyilvánította, az alkalmazottak visszatérhettek.

Az ausztrál szövetségi hatóságok pedig rövid közleményben tudatták, hogy a többi csomag átvizsgálása folyamatban van.

A héten korábban már részben evakuálták Argentína sydney-i konzulátusát, mert az erre a címre érkező borítékokban gyanús port tartalmazó nejlonzacskók voltak. A küldeményt később veszélytelennek nyilvánították.