Bevándorlásellenes szövetség épül olasz és lengyel segítséggel

SALVINI, Matteo
Varsó, 2019. január 9. Matteo Salvini olasz belügyminiszter (b) és Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter a megbeszélésüket követő sajtóértekezleten Varsóban 2019. január 9-én. MTI/AP/Czarek Sokolowski
Vágólapra másolva!
Lengyelország és Olaszország az új európai tavasz hősei lesznek, a májusi európai parlamenti választások után új kontinentális egyensúly megteremtésére törekednek majd - jelentette ki Varsóban Matteo Salvini bevándorlásellenes olasz kormányfőhelyettes és belügyminiszter. Úgy néz ki, hogy a régi és az új tagállamok között létrejöhet egy migrációellenes véd- és dacszövetség, amely hatékonyabban léphet fel Brüsszel, Berlin és Párizs diktátumaival szemben.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini lengyel kollégájával, Joachim Brudzinski belügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezleten azt mondta:

Az "új európai tavasz" során a valódi európai értékek reneszánsza jön, kevesebb lesz a pénzügy, kevesebb bürokrácia, több munka és több családügy, és mindenekelőtt több biztonság – tudatta az olasz belügyér.

Salvini szerint a két ország közös tervet dolgoz ki, mely "friss vérrel, új erővel, új energiával" erősíti meg Európát.

Közölte:

Véleménye alapján Brüsszelben ezt őrült módon elutasítják, és elutasítják a család értékét is.

Úgy vélte: az EP-választások után egy olyan európai közösség kezd majd formálódni, mely "más ütemben, más irányba vezet mindnyájunkat, mint a ma a bürokraták által irányított Európa".

Brudzinski szerint Salvinival egyetértettek abban, hogy Lengyelország és Olaszország semmiképpen sem készül az EU elhagyására.

"Akik abban reménykednek, hogy szélsőséges, Európa-ellenes pozícióba szorítanak bennünket, csak annyit mondhatunk: ez lehetetlen vállalkozás" - fűzte hozzá.

Aláhúzta: mindkét ország az EU szerves része, az unió biztonságát és megreformálását óhajtják.

- fejtette ki.

A sajtóértekezleten mindkét politikus kiemelte:

megbeszélésük napirendjén szerepelt a migráció kérdésköre is.

Brudzinski szerint gondoskodni kell Európa széles értelemben vett belső és külső biztonságáról.

Rámutatott arra, hogy mindkét ország az EU határországának számít, e téren hasonló problémáik, hasonló tapasztalataik vannak a nyilvánvaló különbségek mellett.

Megerősítette: Lengyelország a migráció kezelésében a helyszíni humanitárius segítségnyújtást, valamint

Kiemelte az olasz-líbiai együttműködés szerepét az illegális bevándorlás feltartóztatásában.

Salvini bírálta az Európába érkezett migránsok áthelyezésére összpontosító brüsszeli politikát.

Hangsúlyozta: soha nem egyezik be újabb migránsok befogadásába, majd kihangsúlyozta:

Salvini Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel is találkozott, ezt követően a PAP hírügynökségnek elmondta: több fontos, közös ügyet vitattak meg.

Megerősítette:

szeretné, ha létrejönne egy lengyel-olasz tengely.

Délután az olasz politikus még Jaroslaw Kaczynskival, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével is találkozik.

Az olasz és a lengyel álláspontot osztja hazánk is.

Magyarország egyértelműen elutasítja az illegális migrációt. Orbán Viktor magyar kormányfő hosszú ideje beszél arról, hogy meg kell állítani a migránsokat, majd abban segíteni, hogy a szülőföldjükön boldoguljanak. Lengyelország, és egy ideje már az olaszok nagy része is a magyar miniszterelnökkel ért egyet.