Donald Trump szinte biztosan bevezeti a rendkívüli állapotot

2019.01.10. 20:27

Az amerikai elnök nem utazik el a január 21-én kezdődő davosi világgazdasági fórumra.

A demokratáknak a határbiztonság ügyében tanúsított hajthatatlansága és nemzetünk biztonságának fontossága miatt tisztelettel lemondom nagyon fontos utazásomat a svájci Davosba a világgazdasági fórumra – írta Donald Trump a Twitteren.

Alig néhány órával korábban Trump még abban bízott, hogy el tud utazni. A Fehér Házban újságíróknak azt mondta: "szándékomban állt, hogy elutazzam, és még mindig nem tettem le erről". "Nagyszerű történetet" mondhatna el a fórumon az amerikai gazdaság eredményeiről - mondta. Dicsérte a tavalyi davosi tanácskozást, amelyen beszédet is mondott az Amerika elsőbbségét hirdető politikájáról és az Egyesült Államok globális szerepéről. "Igazi siker volt" – fogalmazott.

Donald TrumpForrás: AFP/Jim Watson

Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy kitart álláspontja mellett a határfal építéséről a kongresszus demokrata párti politikusaival folytatott vitában, "csaknem biztos", hogy kihirdeti a rendkívüli állapotot. "Abszolút jogom van arra, hogy rendkívüli állapotot hirdessek" – mondta, megjegyezve, hogy más amerikai elnökök is éltek ezzel a lehetőséggel. "Én ezt még nem tettem meg, de megtehetem ...valószínűleg meg is teszem, azt is mondanám, hogy szinte bizonyos, hogy megteszem" – mondta.

Leszögezte még, hogy a republikánusok rendkívül egységesek a fal építését illetően és "nem hiszem, hogy valaha is láttunk ilyen egységet a Republikánus Pártban". Úgy vélte, hogy ez az egység nem is törik meg, mert a republikánusok "tudják, hogy szükség van a határok biztonságára".

A rendkívüli állapot kihirdetésétől elemzők szerint Trump azt reméli, hogy a kongresszus hozzájárulása nélkül is talál forrásokat az amerikai-mexikói határra tervezett fal, vagy acélkerítés megépítéséhez. Közben Washingtonban tüntetés kezdődött a részleges kormányzati leállás miatt.