Több ezer háztartás maradt áram nélkül Ausztriában

St. Christoph am Arlberg, 2019. január 9. Behavazott autó áll parkolóban egy hóviharban az ausztriai St. Christoph am Arlbergben 2019. január 9-én. Ausztria több tartományában nagy a lavinaveszély az utóbbi napokban lehullott, jelentős mennyiségű hó miatt. MTI/EPA/Christian Bruna
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb gondot jelent a kitartó hóesés Ausztriában, csütörtökön több ezer háztartás maradt áram nélkül. A hóeltakarításban az osztrák hadsereg katonái is részt vesznek Felső-Ausztria tartományban, ahol több nagyobb sípálya is zárva van.
Vágólapra másolva!

Ausztria számos részén kihívást jelent a heves havazás a villamosenergia-hálózatok számára. Csütörtökre az országban

több ezer háztartás maradt hosszabb-rövidebb időre áramellátás nélkül:

Tirol tartományban körülbelül 1600, Salzburg tartományban több mint 1200, Alsó-Ausztriában mintegy 900, valamint Felső-Ausztriában további 600 háztartás maradt áram nélkül. Főként az jelent problémát, hogy a szabadban található vezetékekre ágak vagy fák eshetnek, amikor azok már nem bírják el a rájuk nehezedő hótömeget.

Felső-Ausztria több részén a hadsereg mintegy 100 katonáját vetették be a nagy hótömegek elleni küzdelemben csütörtökön. A hóeltakarítási munkálatokban részt vettek a tartomány katasztrófa-elhárítási hálózatához tartozó vállalatok is.

Behavazott autó áll parkolóban egy hóviharban St. Christoph am Arlbergben Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Felső-Ausztria tartományban csütörtökön több nagyobb síparadicsom – köztük Dachstein-West, Krippenstein, Kasberg és Feuerkogel – továbbra is zárva maradt, néhány kisebb még működik.
Habár a síszezon elején éppen a hó hiánya okozott problémát, most ennek éppen az ellenkezője, egyes helyeken túl sok hó esett. Az Ausztriába látogatók térségenként meglehetősen eltérő körülményeket tapasztalhatnak, hangsúlyozta Markus Achleitner, a tartományi tanács gazdaságért és turizmusért felelős tagja, valamint elmondta azt is, hogy míg az alpesi síterületeken hótömegekkel és lavinaveszéllyel kell küzdeni, más területeken – úgymint Hochficht, Kirchschlag, Sternstein és Forsteralm – jók a körülmények, a biztonság azonban mindennél fontosabb.

A hétvége óta legalább heten haltak meg Ausztriában az erős havazás miatt,

köztük több olyan síelő, akik elsüllyedtek a mély hóban, többeket pedig lavina sodort el.

A nem szűnő havazásnak negatív hatása van a téli turizmusra is, az osztrák gazdasági kamara szerint rövid határidő alatt 50 százalékkal kevesebb a vendégfoglalás Ausztriában.