Donald Trump: Mexikó kifizeti a fal árát, még sokkal többet is annál

migráció, Amerikai Egyesült Államok, Mexikó, határ
Central American migrants are arrested by US Border Patrol agents after jumping over the metal barrier separating Playas de Tijuana in Mexico from the United States, on December 2, 2018, as seen from Playas de Tijuana. - Thousands of Central American migrants, mostly Hondurans, have trekked for over a month in the hopes of reaching the United States. (Photo by Pedro PARDO / AFP)
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök az texasi-mexikói határ egyik kisvárosában, McAllenben tett csütörtöki látogatásán azt mondta: a határfalat mindenképpen fel kell építeni.
Vágólapra másolva!

„Ha nincs akadály (a határon), bármiféle akadály, akkor ezt a problémát nem fogjuk megoldani” –fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy

az illegális bevándorlásnak csakis határfallal lehet gátat vetni.

A sajtótájékoztatón heroinos zacskókat, elkobzott fegyvereket és készpénzzel tömött csomagokat állítottak ki, ezzel bizonyítva, hogy az illegális migrációval kábítószerek és fegyverek jutnak be az Egyesült Államokba. Trump olyan könnyező amerikaiak körében beszélt, akiknek hozzátartozóit illegális migránsok gyilkolták meg.

Mexikóból az USA-ba tartó illegális migránsokat tartóztatnak fel 2018. december 2-án a két ország közötti határnál Forrás: AFP/Pedro Pardo

Az elnök társaságában lévő Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter hangsúlyozta: valóban válságos a helyzet a határok mentén, ennek ellenkezőjét, illetve azt állítani, hogy ezt csak a kormányzat látja így, sértés az ország és mindazok számára, akiknek szerettei életét illegális migránsok vették el. Kirstjen Nielsen mellett az elnök kíséretében volt Mick Mulvaney, a Fehér Ház kabinetfőnöke, Jared Kushner, az elnök veje és tanácsadója, Bill Shine, az elnöki hivatal kommunikációs igazgatója, valamint két republikánus texasi szenátor, John Cornyn és Ted Cruz.

„Azt mondják, hogy a fal középkori dolog, rendben, de hát a kerék is az. Vannak dolgok, amelyek tényleg működnek: a fal is az, a kerék is az” – érvelt Trump a fal építését elutasítók álláspontja ellen.

Az amerikai elnök kitért arra a választási ígéretére is, hogy

a határfalat Mexikó fogja majd kifizetni.

„Nem azt mondtam, hogy Mexikó csekket ír majd tíz- vagy húszmilliárd dollárról, csekket senki sem fog írni” – mondta.

Amennyiben a kongresszus megszavazza a Kanadával és Mexikóval kötött – az 1994-es Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) felváltó – új kereskedelmi megállapodást, akkor ezzel Mexikó „kifizeti a fal árát, még sokkal többet is annál” – jelentette ki.