Bolsonaro kiadja a szélsőbaloldali szökevényt Olaszországnak

2019.01.13. 12:03

Elfogták Bolíviában Cesare Battisti olasz szélsőbaloldali szökevényt. Ezt Jair Bolsonaro brazil államfő egy tanácsadója közölte. Jair Bolsonaro azt mondta, hogy rendet tesz az országban, a szélsőbaloldali terrorista kiadásával ezt meg is kezdte.

A most 63 éves Battisti a hetvenes évek második felében a Vörös Brigádok terrorszervezet oldalágaként működő egyik csoporttal négy gyilkosságot követett el. 1981-ben megszökött, majd Franciaországon és Mexikón át Brazíliába menekült, és közben 1993-ban távollétében életfogytiglani börtönre ítélték a négy gyilkosság miatt.

Brazíliai menedékjoga sokáig komoly feszültségeket okozott Brazíliaváros és Róma között. Tavaly decemberben a brazil bíróság elrendelte az olasz férfi letartóztatását, de Battisti tartózkodási helyét nem ismerték, a hatóságok hetekig keresték. Michel Temer volt brazil elnök hivatala decemberben elrendelte Battisti kiadását is Olaszországnak.

Filipe Martins, az új államfő tanácsadója a Twitteren tudatta, hogy Cesare Battistit elfogták Bolíviában, és az olasz férfit visszaviszik Brazíliába, mielőtt valószínűsíthetően kiadják Olaszországnak, ahol letöltheti életfogytig tartó börtönbüntetését.

Az olasz kormány üdvözölte Battisti elfogását. Matteo Salvini belügyminiszter dicsérte a bolíviai rendőrség és a brazil kormány munkáját.

Salvini azt monta, hogy
Battisti olyan bűnöző, aki nem érdemli meg, hogy kényelmesen éldegéljen a tengerparton, hanem ehelyett élete hátralevő részét börtönben kell töltenie. A belügyminiszter közölte, hogy már úton van egy olasz repülőgép Bolívia felé, fedélzetén olasz rendőrökkel és a titkosszolgálat tagjaival.

Jair Bolsonaro rendet ígértForrás: AFP/Nelson Almeida

Battistit Rio de Janeiróban ugyan 2007-ben elfogták, és a bíróság akkor is elrendelte a kiadatását Olaszországnak, de ezt a döntést az akkori baloldali brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva felülbírálta.

A kiadatás visszautasítása miatt Róma egy időre hazahívta brazíliai nagykövetét. 2011-ben a bevándorlási hivatal állandó letelepedést engedélyezett Battisti számára Brazíliában. Jair Bolsonaro, a január elsején beiktatott új elnök korábban fogadkozott, hogy azonnal elrendeli a szélsőbaloldali terrorista kiadását.