Folytatódik a brutális rendőrterror Franciaországban - videó

2019.01.13. 11:11

Továbbra is folytatódnak a rendőri túlkapások Franciaországban. Óriási Macron-ellenes lázadások vannak országszerte, a rendőri brutalitás már-már megszokott kísérője az eseményeknek. Szombaton gumilövedéket és könnygázt is használtak, életveszélyes sérült is van.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Franciaországban tegnap megtartották a sárgamellényesek IX. felvonulását. Ez azt jelenti, hogy kilencedik hete tüntetnek a franciák a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti államfő, Emmanuel Macron megszorításokra épülő, dilettáns gazdaságpolitikája ellen. Macron kormánya ugyan hozott látszatintézkedéseket a tiltakozóhullám lecsendesítése érdekében, de a sárgamellényesek mozgalma átlátott a szitán, és ma is utcára vonultak.

Gumilövedék talált fejbe egy tüntetőt, őt ápoljákForrás: Hans Lucas/Ilan Deutsch / Hans Lucas/Ilan Deutsch

Országosan mintegy 100 ezer rendőrt mozgósítottak, a résztvevők száma is nagyjából ennyi lehetett.

A szombati tüntetések különösen vidéken voltak erőteljesek, bár a sárgamellényesek és a rendőrök a párizsi Diadalívnél is összecsaptak. Ugyanitt még decemberben fekete inges baloldali anarchisták rongálták meg a nemzeti szimbólumnak számító Marianne-szobrot.

A tömeget gumilövedékkel oszlatták fel, az egyik lövésben egy tüntető szeme sérült meg nagyon súlyosan.

Rendőri túlkapásokban és brutalitásban ezúttal sem volt hiány, a baloldali álhírgyárak által cenzúrázott interneten még elérhetők olyan videók, amelyeket a rendőrség áldozatai készítettek. Erről korábban itt írtunk bővebben.

Rohamrendőrök támadnak tüntetőkre PárizsbanForrás: Hans Lucas/Ilan Deutsch / Hans Lucas/Ilan Deutsch

Erősödő vidék

Tegnap különösen Bordeaux-ban voltak heves összecsapások. Bizonyíték a helyzet súlyosságára, hogy a bor fővárosában rendőrségi helikopterek és harckocsik is felvonultak. Az alábbi videón a világító fény egy helikopterről érkezik:

Egy másik videón az látható, hogy egy rendőr egy füstbombát dob az egyik tüntető után, aki a földre zuhan, súlyos sérüléseket szenvedett, és még most is életveszélyes állapotban van.  Bordeaux-ban is használtak gumilövedéket, brutális, maradandó sérüléseket okozva ezzel több tüntetőnek is.