Több száz rendőr csapott le közel-keleti bűnözői klánokra Németországban

2019.01.13. 13:40

Nagyszabású razziát tartottak a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban szombat éjszaka, vasárnap hajnalban közel-keleti bűnözői csoportok, klánok ellen.

Az akcióban nagyjából 1300 rendőr vett részt, több nagyvárosban – a többi között Bochumban, Dortmundban, Duisburgban és Essenben – tartottak ellenőrzést fogadóirodákban, kávézókban, teázókban, vízipipázó bárokban.

A klánbűnözés elleni harc történetének legnagyobb szabású észak-rajna-vesztfáliai műveletét Herbert Reul tartományi belügyminiszter az egyik helyszínen személyesen követette.

A razzia jelzi, hogy nagyon következetesen és folyamatosan érvényesítjük a zéró tolerancia elvét, a klánok bűnöző tagjainak érezniük kell, hogy soha sehol nem hagyjuk békén őket– nyilatkozott a Kereszténydemokrata Unió politikusa.

A razzia szombat késő este kezdődött, és vasárnap reggelig tartott. Több mint 1500 embert igazoltattak, 14-et őrizetbe vettek, lefoglaltak több ezer euró készpénzt, több száz kilogramm zárjegy nélküli dohányterméket, tíz illegálisan tartott fegyvert - köztük késeket és teleszkópos botokat -, 25 üzlethelyiséget pedig bezárattak a köztisztasági vagy az építésügyi szabályok megsértése miatt.

A bűnöző klánok azután alakultak ki, hogy a nyolcvanas években jelentős számban menekültek emberek Libanonból a polgárháború elől az akkori Nyugat-Németországba. A felnőttek évekig nem vállalhattak munkát, gyermekeikre nem vonatkozott az iskolakötelezettség. A bűnöző életmód főként ennek hatására terjedt el körükben. A klánok a szervezett bűnözés több területén, köztük a kábítószer-kereskedelemben és a prostitúcióban érdekeltek. Jelenlétük Észak-Rajna-Vesztfália nagyvárosaira és Berlin nyugati részére jellemző.