Többen meghaltak, miután felrobbant egy autóba rejtett bomba Kabulban

2019.01.14. 19:33

Legalább öten meghaltak és több mint ötvenen megsebesültek egy merényletben hétfőn Kabulban, miután felrobbant egy autóba rejtett bomba. Vahidulláh Majar, a közegészségügyi minisztérium szóvivője a Twitteren megerősítette a sebesültek számát.

Nadzsib Danis belügyi szóvivő azt mondta, a robbantás a külföldiek által lakott, védfalakkal és rendőrségi ellenőrzőpontokkal biztosított lakónegyed közelében történt, Kabul kilences számú rendőrségi körzetében.

A támadást valószínűleg öngyilkos merénylő hajtotta végre

- mondta a szóvivő. Az áldozatok többsége civil, de gyelőre nem tudni, hogy vannak-e köztük külföldiek.

Eddig egy terrorszervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, azonban korábban a radikális iszlamista tálibok és az Iszlám Állam is követett el pokolgépes merényleteket a fővárosban.

Basír Mudzsahid rendőrségi szóvivő azt mondta, a helyszínt teljesen lezárták, és keresik a feltételezett robbantókat.

A robbanástól kidőlt a lakónegyed védő fala is a vámhivatal épületének közelében. A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint a fokozott biztonsági intézkedésekkel védett terület térségében található az afgán választási bizottság épülete is.

A negyedben található több külföldi vállalat és segélyszervezet helyi központja is.

Októberben parlamenti választást tartottak Afganisztánban, a kabuli kormány ellen felkelést folytató tálibok számos támadást hajtottak végre választási célpontok, köztük a választási folyamatban részt vevő alkalmazottak, jelöltek és voksolók ellen.