A Trevi-kút "aprópénzei" miatt balhézik a római városvezetés és az egyház

2019.01.14. 10:20

Kitört a vihar a római városvezetés és a katolikus egyház között a Trevi-kútba dobált aprópénzek felhasználása miatt.

A BBC News hétfői beszámolója szerint évente másfél millió eurónyi (420 millió forintnyi), turisták által bedobott pénzérmét halásznak ki a kút vizéből.

A pénzt hagyományosan a római katolikus egyház kapja, amely az összeget a szegények megsegítésére fordítja.
A római polgármester, Virginia Raggi azonban bejelentette, hogy változtatni akar ezen a szokáson, mivel a pénz a város egyre romló infrastruktúrájának fejlesztéséhez szükséges. Az egyház válasza szerint viszont ezzel a lépéssel a polgármester a szegényeket sújtja.
Nem sejtetettük, hogy ez megtörténhet, továbbra is reméljük, hogy nem ez az utolsó szó az ügyben - mondta el Benoni Ambarus, a Caritas segélyszervezet igazgatója az olasz püspöki konferencia lapjának, az Avvenirének. A lap szombati kiadásában éles hangú cikk jelent meg "A legszegényebbektől veszik el a pénzt" címmel.

Évente több millió turista fordul meg, és selfizik a híres Trevi-kútnálForrás: Pixabay

Az Avvenire szerint a Trevi-kútból kihalászott pénz az egyházi jótékonysági szervezet költségvetésének 15 százalékát biztosította.
A római városvezetés már elfogadta a változtatást, és az áprilisban hatályba lép. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint azonban sok olasz a közösségi médián keresztül arra szólította fel a városi tanácsot, hogy vegye ismét fontolóra a döntést. Virginia Raggi, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatásával 2016-ban lett Róma polgármestere. A mozgalom alakított tavaly koalíciós kormányt Olaszországban. A polgármester népszerűsége megválasztása óta visszaesett, mivel nem tudta kezelni az eladósodott város problémáit. Tavaly októberben sok ezren tüntettek a római városházánál Raggi lemondását követelve, többek között a szemét elszállításának akadozása és az utak leromlott állapota miatt. A csaknem 300 éves Trevi-kutat évente turisták milliói keresik fel. A pénzbedobós hagyomány Frank Sinatra 1954-ben forgatott romantikus filmje, a Három pénzdarab a szökőkútban nyomán vált világhírűvé.

Anita Ekberg és Marcello Mastroianni a híres Trevi-kutas jelenetben a Federico Fellini rendezte Édes élet című filmbenForrás: wikipedia

A szökőkút az 1960-ban bemutatott Édes élet című filmben is fontos szerephez jutott, amikor Anita Ekberg megmártózott a vizében.