Már a spanyoloknak is kezd elegük lenni Soros embercsempész álciviljeiből

2019.01.14. 15:26

Nem kapott kihajózási engedélyt a barcelonai kikötői hatóságtól a Soros György által finanszírozott a Proactiva Open Arms nevű álcivil szervezet hajója, amely vissza akart térni a líbiai partok közelébe, azzal a szándékkal, hogy onnan migránsokat csempésszen Spanyolországba – közölték különböző spanyol hírforrások.

Az eldiario.es spanyol internetes hírportál birtokába került a barcelonai kikötői főigazgatóság január 8-i keltezésű határozata, amelyben lényegében azzal indokolta a döntést, hogya máltai és olasz kikötők nem fogadják a Soros-hajókat.

Proactiva Open Arms egyik hajója Líbia partjainál, 2018. május 7-én.Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A főigazgatóság érvelése alapján így az Open Arms sem tudja teljesíteni nemzetközi egyezményekben előírt kötelezettségét, hogy a legközelebbi biztonságos kikötőben tegye partra a tengeren felvett migránsokat.

Ráadásul a hajót sem arra tervezték, hogy hosszú utakat tegyen meg a fedélzetén az előírtnál jóval több emberrel - derült ki a dokumentumból, amelyben a hatóság kifejtette, hogy így a Soros György által finanszírozott álcivil szervezet maga is a nemzetközi előírásokkal ellentétesen jár el.

"A mi feladatunk a tengeri szabályozás biztosítása, nem annak meghatározása, hogy kié a felelősség ebben a helyzetben" - idézte a határozatot a lap.

A főigazgatóság mindaddig fenntartja az álláspontját, amíg nem születik olyan megállapodás, amely biztosítja a kikötési lehetőséget a hajók számára az érintett zónában (Olaszország, Málta). Addig pedig az Open Armsnak is alkalmazkodnia kell a körülményekhez - hangsúlyozta.

Oscar Camps újságnak elmondta: nem lehet őket azzal vádolni, hogy megszegték az előírásokat, mert legutóbbi akciójuknál is felvették a kapcsolatot az összes - olasz, máltai, francia, tunéziai - tengeri koordinációs központtal, ám azok nem válaszoltak megkeresésükre.
Nyilván azért nem válaszoltak a megkeresésükre, mert nem akarták befogadni a Soros-hajón csempészett migránsokat.

Az Open Arms végül a dél-spanyolországi Algecirasban köthetett ki december 28-án, fedélzetén több mint 300 emberrel, akiket a líbiai partoknál vettek fel.

A hajó tavaly négy alkalommal ért partot spanyol kikötőkben.

A sorosista szervezet arra készül, hogy fellebbez a kikötői hatóság határozata ellen.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) tájékoztatása szerint a múlt évben 113 ezer migráns sikeresen kelt át a Földközi-tengeren.A spanyol belügyminisztérium adatai szerint a dél-európai ország területét több mint 57 ezren érték el ezen az úton, ami 161,7 százalékos növekedés jelent az egy évvel korábbi, mintegy 22 ezerhez képest.