Totális bukás: Merkel migránspolitikájának felülvizsgálatára kényszerült az utódja

2019.01.14. 12:25

Megkezdi 2015 óta követett migrációs politikájának felülvizsgálatát a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) – tudatta egy vasárnapi német lapinterjúban a párt új elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Annegret Kramp-Karrenbauer a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy 2019-ben a hagyományos CDU-s "magkompetenciák" fejlesztésére, vagyis a biztonság, az erős állam és a gazdaságpolitika területére összepontosítanak.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke és Angela Merkel kancellár a párt elnökségének kétnapos potsdami ülésén 2019. január 13-ánForrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Elmondta: erősíteni kell a biztonsági szervek hatékonyságát, ezért februárban egy úgynevezett műhelytanácskozáson a külső határ védelmétől kezdve a menedékjogi eljáráson át az integrációig az egész bevándorlási kérdést áttekintjük a hatékonyság szempontjából, a 2015-ös döntésektől máig.

A tanácskozásra az európai uniós határ- és partvédelmi szervezettől (Frontex) a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalig (BAMF) számos intézménytől hívnak majd meg szakértőket, akikkel azt vizsgálják, hogy "hol és min kell javítani".

Az idei egy különleges választási év - tette hozzá Annegret Kramp-Karrenbauer, utalva arra, hogy az európai parlamenti választás mellett tartományi parlamenti választást tartanak Brémában és három keleti, a volt NKD területén fekvő tartományban - Brandenburg, Szászország, Türingia -, amelyekben igen erős a CDU új jobboldali vetélytársa, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt.Hangsúlyozta, hogy a CDU-tól nemcsak az AfD-hez, hanem a Zöldekhez is álltak át szavazók.

Ezért szerinte a biztonság és a gazdasági kompetencia mellett az is fontos, hogy a CDU teremtse meg az egyensúlyt a klímavédelem és Németország mint erős gazdasággal rendelkező nemzet érdekei között.

A gazdaságpolitikával kapcsolatban arról is beszélt, hogy Németország a szomszédos országokhoz képest jó helyzetben van, de különböző külső és belső tényezők miatt a jólétünk nem annyira biztos, amilyennek tűnik.

Így az Egyesült Államok és Kína közötti "kereskedelmi háború" a német ipart is nyomás alá helyezi, és "szociális piacgazdaságunk a rendszerek versenyében áll a kínai gazdasággal, amely nagyon sikeres, de értékfelfogása egészen más, mint a miénk" - mondta.

A belső tényezőkről szólva hozzátette: meg kell vizsgálni, hogy miként lehet élénkíteni a belgazdasági konjunktúrát, és erősíteni a versenyképességet, például a vállalkozásokat terhelő adók és járulékok rendszerének reformjával.

Annegret Kramp-Karrenbauer decemberben vette át a CDU vezetését, elődje Angela Merkel kancellár volt, aki október végén jelentette be, hogy befejezi pártvezetői tevékenységét, a kormányfői tisztséget pedig legfeljebb a ciklus végéig, 2021 őszéig tartja meg és utána visszavonul a politikától.

A CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének országos választói támogatottsága akkor történelmi mélyponton, az Emnid intézet mérése szerint 24 százalékon volt.

Ez a visszaesés elsősorban Merkel bevándorláspárti politikájának volt az eredménye.

A CDU/CSU azóta növelte táborát, az Emnid legutóbbi, a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban ismertetett felmérése szerint támogatottsága január első hetében 31 százalékos volt, ami 2 százalékpontos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest, és megközelíti a 2017-ben tartott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elért 32,9 százalékot.

Ez leginkább Merkel bejelentett visszavonulásával magyarázható.