A menedékkérők által elkövetett szexuális bűncselekmények hatására népi kezdeményezés indult Finnországban azért, hogy az ilyen bűncselekményekkel vádolt külföldieket fellebbezés lehetősége nélkül, azonnal ki lehessen utasítani az országból. A kezdeményezők a hét végén összegyűjtötték a szükséges 50 ezer aláírást ahhoz, hogy a törvényhozásnak kötelező legyen tárgyalnia a javaslatról.

A kezdeményezést az utóbbi fél évben Oulu városban történt esetek váltották ki. Az aláírásgyűjtés decemberben indult. A rendőrség több olyan ügyben nyomoz, amelyben 15 év alatti lányok ellen követtek el szexuális bűncselekményt az ország középső részén, a Botteni-öböl partján fekvő városban.

Szigorúbb büntetést

A hét végén rendkívüli kormányülést követelt a Kék Reform nevű kormánypárt, amely szerint ki kell toloncolni az országból a szexuális bűncselekményeket elkövető menedékkérőket, és szigorúbb büntetéseket kell kiróni az ilyen erőszakcselekményekért, a hatóságoknak pedig alaposabban kell ellenőrizniük a migrációt.

Új szabályzat készül

Juha Sipila miniszterelnök közleményt adott ki, amelyben szigorúan elítélte ezeket a bűncselekményeket. Kai Mykkänen belügyminiszter közlése szerint az oului bűncselekmények elkövetésével Észak-Afrikából és a Közel-Keletről érkezett migránsokat gyanúsítanak. Ezekből a térségekből érkezik a legtöbb bevándorló az országba. A tárcavezető hozzátette, hogy új intézkedési szabályzat készül a szexuális indíttatású erőszakcselekmények megfékezésére.

Juha Sipila miniszterelnökForrás: AFP/John Thys

A népi kezdeményezést aggasztónak tartják jogi szakértők, mert a finn jog szerint is minden bűncselekménnyel gyanúsítottnak joga van a bírósági tárgyaláshoz.

Bűnismétlés kell a kiutasításhoz

Sakari Melander, a Helsinki Egyetem büntetőjog-professzora a Helsingin Sanomat című lapnak nyilatkozva azt mondta: senki nem utasítható ki az országból pusztán bűncselekmény gyanúja alapján, ehhez bírósági ítélet kell, és amíg ez meg nem születik, ártatlannak kell tekinteni a vádlottat. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos törvények szerint kiutasítható az országból a tartózkodási engedéllyel rendelkező, de bűncselekménnyel gyanúsított külföldi, ha a vele szembeni büntetőper tovább húzódik egy évnél, ha ismét elköveti ugyanazt a bűncselekményt, vagy ha veszélyt jelent a nemzetbiztonságra. Viszont nem utasítható és nem adható ki az a külföldi, akit hazájában „halálbüntetés, kínzás, vagy egyéb olyan intézkedés fenyeget, amely sérti őt emberi méltóságában” – tette hozzá a professzor.