Iránnak folytatott kémkedéssel gyanúsítják a német hadsereg (Bundeswehr) egy német-afgán kettős állampolgárságú, migráns hátterű tagját, a férfit már őrizetbe is vették - közölte a német szövetségi legfőbb ügyészség.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes nyomozóhatóság közleményében Abdul Hamid S. néven azonosított férfit azzal gyanúsítják, hogy eljuttatott egy iráni hírszerző szolgálathoz adatokat, amelyeket a Bundeswehrnél tanácsadóként folytatott munkája révén szerzett. Az 50 éves afgán migráns hátterű tanácsadó ellen még december elején adtak ki elfogatóparancsot, Rajna-vidék Pfalz tartományban fogták el.

A Spiegel Online hírportál értesülése szerint az afgán származású férfi Afganisztán-szakértőként dolgozott a Bundeswehrnek, és több éve kémkedett az iráni hírszerzési minisztériumnak.

Hozzáfért érzékeny adatokhoz, például a Bundeswehr afganisztáni műveletével kapcsolatos információkhoz.

A biztonsági szervek növekvő aggodalommal figyelik az iráni hírszerző szolgálatok európai tevékenységét - tette hozzá a hírportál, felidézve, hogy tavaly őrizetbe vettek Németországban egy Ausztriában akkreditált iráni diplomatát, akit azzal gyanúsítanak, hogy szerepe volt egy meghiúsított robbantásos merényletben, amelyet egy Párizs környéki településen júniusban tartott iráni ellenzéki gyűlésen akartak végrehajtani.