Így hamisították meg Soros emberei a migrációs válságról szóló híreket

Soros György
Vágólapra másolva!
A Soros-alapítvány vezetői a migrációs nyomás erősödésével rendszeresen írtak különböző jelentéseket az amerikai milliárdosnak – írja a Magyar Idők. A lap szerint nem csupán a migránsok számáról vagy összetételéről, de arról is folyamatosan beszámoltak, hogy miként tudják a folyamatot úgy tálalni a nemzetközi közvéleménynek, hogy az szimpátiát ébresszen bennük. Az is kiderült, hogy Soros György emberei rendszeresen a valóságtól eltérő adatokat közöltek a médiában a migrációs válságról, a sajtóban pedig meghamisított képeket mutogattak, hogy a migránsok nehéz helyzetét vagy a háborús borzalmakat bizonyítsák.
Vágólapra másolva!

Negyvennyolc óránként írtak helyzetjelentéseket Soros Györgynek a migrációs helyzetről 2015-ben és 2016-ban – derül ki a DC Leaks hekkercsoport által kiszivárogtatott dokumentumokból a Magyar Idők keddi cikke szerint.

Gregory Maniatis, az Open Society International Migration Initiative igazgatója

A lap szerint Soros egyik fő jelentéstevője G. Maniatis néven írta alá beszámolóit, amelyek „European Crisis: Key Developments of the Past 48 Hours” néven kerültek elő. Minden bizonnyal Gregory Maniatisről, a spekuláns Nyílt Társadalom Alapítványa fiókszervezetének, az Open Society International Migration Initiative-nek az igazgatójáról van szó. A jelentésekben Maniatis

  • a migránsok számáról,
  • a tömeg összetételéről számolt be, valamint
  • szemlézte a médiában megjelent cikkeket, és azok közvéleményre gyakorolt hatását is vizsgálta.

Az egyik legdurvább húzása az volt, amikor az egyik ilyen riportban azt javasolta, hogy

terhes nőket, gyerekeket ábrázoló fotókat kell mutogatni, hogy az európai emberek megsajnálják a szíriai menekülteket, és minél többen be akarják fogadni őket.

Emlékezetes, az amerikai milliárdoshoz köthető médiumok a bevándorlási válság csúcspontján több olyan képet mutogattak

amelyekről aztán kiderült, hogy durva hamisítványok.

A dokumentumokból az kiderült, hogy Soros embere nem felejtette el Frans Timmermans, Angela Merkel vagy éppen Orbán Viktor megszólalásait sem figyelemmel kísérni, ezeket pedig némi kommentárral fűszerezve leírni amerikai főnöke számára. Mindemellett arra is volt ideje az Open Society migrációs igazgatójának, hogy a nemzetközi médiában megjelenő cikkekhez útmutatást is adjon: hogyan lehetne hatásos módon írni a migrációs nyomásról a sajtóban.

Maniatis 2006-tól 2017-ig Peter Sutherland, az ENSZ migrációért felelős különleges képviselőjének vezető tanácsadója volt, és 2003 és 2016 között a washingtoni Migrációs Politikai Intézet vezető munkatársaként tevékenykedett. Szorosan együttműködött az Európai Bizottsággal, az Európai Parlamenttel, az uniós tagállamok kormányaival, a civil társadalmi csoportokkal és a nemzetközi szervezetekkel a migráció és az integrációs politika minden területén.
Gregory Maniatis, a Soros-féle Open Society International Migration Initiative igazgatója Forrás: Zimbio

Manos Moschopoulos, a migránsok védelméről és jogairól szóló portfólió európai programvezetője

A jelentésekben felbukkan Manos Moschopoulos neve is, aki a Soros-alapítvány honlapja szerint a migránsok védelméről és jogairól szóló portfólió európai programvezetője. Moschopoulos vezette az Open Europe Initiative for Europe munkáját Angliában, de részt vett a görögországi civil szervezetek támogatására irányuló program kidolgozásában is. Soros bizalmasa 2018 decemberében az ENSZ-ben is felszólalt a bevándorlási válsággal kapcsolatban. Izgalmas adalék, hogy

az általa 2016. február 3-án jegyzett jelentésben ezer menekültről ír, akik az idomeni táborba érkeztek, míg a sajtóban ez már jócskán eltúlozva, többezres menekültről szóló beszámolóként jelent meg

– ezt pedig márciusra tízezernél is több migránsra duzzasztották.

Manos Moschopoulos, a migránsok védelméről és jogairól szóló portfólió európai programvezetője Forrás: opensocietyfoundations.org

Jordi Vaquer, a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatója

A Magyar Idők cikkében olvasható Jordi Vaquer neve is, aki jelenleg a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatói pozíciójában van, és az Open Europe Initiative európai társigazgatója is egyben. Jellemzően az Európai Unió és a Nyugat-Balkán városaiban és országaiban a nyílt társadalom értékeit és intézményeit képviseli.

Vaquer rendszeres szereplő a spanyol médiában, ahol migránspárti szólamokat hangoztat.

2016 áprilisában azt írta, hogy tudomásuk van az embercsempészetről, hivatkozik az Europol statisztikájára, amely szerint ez 7 milliárd eurós üzlet, sőt, azt is tudja, hogy az embercsempészek és a terrorizmus között van kapcsolat. Ennek ellenére a nyilvánosság elé a következő szöveggel állt ki: „a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok nem támogatnak olyan civil szervezeteket, amelyek kedveznének az embercsempészeknek”. 2017 áprilisában pedig a La Stampa című olasz napilapnak kifejtette, hogy az alapítványok nem finanszírozzák a Szicíliai-szorosban tevékenykedő civil szervezeteket, és nem támogatják az Orvosok határok nélkül olaszországi szervezetét, sem pedig a máltai székhelyű Migration Offshore Aid Stationt.

Jordi Vaquer, a Nyílt Társadalom Alapítványnál egyik vezetője, és az Open Europe Initiative európai társigazgatója Forrás: viennapolicyconference.org

Ezzel szemben a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség, valamint a szicíliai Catania ügyészsége egyaránt úgy nyilatkozott akkoriban, hogy a földközi-tengeri mentésben közreműködő civil szervezetek egy része líbiai vizeken veszi fedélzetre az embereket, s ezzel az embercsempészeknek kedveznek. Carmelo Zuccaro olasz ügyész korábban a La Stampának azt is elmondta,

bizonyítékaik vannak az embercsempészek és egyes civil szervezetek közötti közvetlen kapcsolattartásra vonatkozóan, és a szervezetek támogatói között Soros Györgyöt is megnevezte.

Zuccaro hozzátette, miközben az olasz parti őrség irányította mentési akciókban a csoportokat kísérő embercsempészeket is megpróbálják azonosítani, ez az NGO-hajókon nem történik meg.